Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Тбилиси се стигна до сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи срещу законопроекта за чуждестранните агенти

[post-views]
В Тбилиси се стигна до сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи срещу законопроекта за чуждестранните агенти

Грузинската полиция прибягна днес до сила срещу демонстранти в столицата Тбилиси, изразяващи недоволството си от законопроекта за чуждестранните агенти, предаде Франс прес.

Полицаи, специализирани в борбата с безредици, се намесиха без предупреждение и използваха сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, като удряха и арестуваха десетки хора, констатира журналист от АФП.

По-рано вечерта демонстрантите се събраха пред сградата на парламента, за да протестират срещу законопроекта за „чуждестранното влияние“, за който смятат, че е погазва гражданските свободи.

Брюксел заяви, че текстът излага на опасност стремежа на Грузия да се присъедини към Европейския съюз.

Управляващата партия „Грузинска мечта“ се опитва от 9 април да прокара законопроекта, след като не успя да направи това през пролетта на миналата година, когато също имаше големи протести срещу планираното законодателство.

Критиците на законопроекта казват, че той е вдъхновен от руския закон за чуждестранните агенти, който се използва от властите за затваряне на устата на дисидентите, отбелязва АФП.

Демонстрации срещу законопроекта имаше и във втория по големина грузински град Батуми.

Вчера хиляди хора взеха участие в демонстрация в подкрепа на управляващата партия „Грузинска мечта“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че законопроектът не е съвместим с желанието на Грузия да стане част от ЕС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани