Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Смъртните случаи при наводненията в Източна Африка надхвърлиха 300 души, а проливните дъждове в региона продължават

[post-views]
flood

Повече от 300 души са загинали при наводнения в Кения, Танзания, Бурунди и Уганда, а проливните дъждове, сполетели Източна Африка, не спират, предаде ДПА.

Само в Кения са загинали 169 души, съобщи днес говорител на правителството. По-рано кабинетът в Найроби се събра на специално заседание, за да обсъди мерки за справяне със смъртоносните наводнения и свързаните с тях неприятности.

По време на посещението си в Май Махиу в Източноафриканската рифтова долина, където вчера след скъсване на язовир загинаха близо 50 души, а 26 все още са в неизвестност, президентът на Кения Уилям Руто заяви, че жителите на районите, застрашени от наводнения или свлачища, трябва да се преместят на безопасно място в рамките на 48 часа. 

Според метеорологичната служба на страната през следващите седем дни в Кения се очакват още проливни валежи.

Пътища са блокирани и мостове са станали непроходими, което пречи на превоза на стоки между държавите в региона, като например между Уганда, Руанда и Демократична република Конго.

В Танзания особено застрашени са крайбрежните райони, които са изложени не само на проливни валежи, но и на мощни гръмотевични бури и големи вълни. В същото време през последните дни в регионите Аруша и Маняра, популярни туристически дестинации за сафари обиколки, имаше многобройни свлачища, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани