Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Председателката на ЕК обяви доставката на оборудване от ЕС за ливанската армия

[post-views]
Фон дер Лайен осъжда нападението срещу Фицо

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес в ливанската столица Бейрут, че ЕС ще достави оборудване за ливанските въоръжени сили, както и че ще ги подпомогне с програми за военно обучение, предаде Ройтерс, като уточни, че целта е да се засили контролът по границата.

Фон дер Лайен се срещна в Бейрут със служебния ливански премиер Наджиб Микати, с командващия ливанските въоръжени сили Жозеф Аун и с външния министър Абдала Бу Хабиб в рамките на посещението си в Ливан заедно с президента на Кипър Никос Христодулидис.

ДПА предаде, че Фон дер Лайен и Христодулидис планират да се срещнат днес и с председателя на ливанския парламент Набих Бери, който е близък съмишленик на проиранската ливанска шиитска групировка „Хизбула“.

От началото на конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка „Хамас“ в ивицата Газа на 7 октомври размяната на огън между израелските сили и „Хизбула“ през границата между Израел и Ливан се засили. „Хизбула“ обяви, че проявява солидарност с „Хамас“.

Председателката на ЕК обяви официално и помощ от 1 милиард евро, за която информира по-рано днес ДПА, предназначена за ливанските власти за удържането на потока от мигранти. Средствата се отпускат за срок до 2027 г., уточни Фон дер Лайен на пресконференция.

ДПА припомня, че Христодулидис посети Ливан на 8 април, придружен от министрите на външните и вътрешните работи на Кипър, както и от главнокомандващия кипърската армия. Визитата се състоя малко след като президентът призова ЕС да се намеси заедно с ливанските власти за удържане на притока от лодки със сирийски мигранти в Средиземно море от Ливан към бреговете на Кипър.

Ливанската новинарска агенция ННА предаде, че днес служебният премиер Микати е отхвърлил твърденията, че Ливан се е превърнал във „втора родина“ на изселените сирийски граждани. Той призова ЕС да намери незабавно, радикално решение на този проблем.

„Отричаме нашата страна да е станала втора родина за сирийците и се обръщаме към нашите приятели от Европейския съюз с молба да запазят ливанските ценности, като разрешат проблема бързо и безболезнено“, заяви Микати на пресконференция след разговорите с Фон дер Лайен и Христодулидис.

Той определи срещата като „плодотворна“ и отбеляза, че тя е обхванала двустранните отношения между Ливан и държавите от ЕС, най-вече с Кипър. Сред обсъжданите теми е била също ситуацията в ивицата Газа и израелските военни действия там.

„Отново призовавам ЕС и света да упражнят натиск върху Израел да спре своята постоянна агресия срещу палестинския народ и да потърсят окончателно, всеобхватно и справедливо решение по Палестинския въпрос“, каза още Микати.

Той отбеляза, че по-голямата част от проведените разговори са били посветени на случая с изселените на ливанска територия сирийци. „Вярваме, че сигурността на Ливан значи сигурност и на Европа, както и обратното“, заяви служебният министър-председател, цитиран от ННА.

Според Фон дер Лайен помощта от 1 милиард евро „ще даде тласък и на икономическите, финансови и банкови реформи в Ливан“. Тя отбеляза, че ЕС ще помогне на Ливан и за граничната инфраструктура.

На територията на Ливан се намират 805 000 сирийски мигранти, регистрирани от ООН, 90 процента от които живеят в крайна бедност според информация на Агенцията на ООН за подпомагане на бежанците.

Според ливанските власти към момента числеността на сирийските мигранти на територията на страната е между 1,5 и 2 милиона души. „Първа грижа за нас са най-уязвимите, които се нуждаят спешно от защита“, казва за ДПА говорителката на агенцията Лиза Абу Халед.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани