Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия внесе в ООН резолюция за забрана на оръжията в космоса, след като наложи вето на аналогичен проект, предложен от САЩ и Япония

[post-views]
Русия внесе в ООН резолюция за забрана на оръжията в космоса, след като наложи вето на аналогичен проект, предложен от САЩ и Япония

Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство, седмица след като Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса, предаде Асошиейтед прес.

Руската проекторезолюция отива по-далеч от американско-японското предложение, като призовава не само за усилия за спиране на разполагането на оръжия в космическото пространство, но и за предотвратяване на „заплахата или използването на сила в космическото пространство“, при това „за вечни времена“. В проекта се казва, че това трябва да включва разполагането на оръжия „от космоса срещу Земята и от Земята срещу обекти в космическото пространство“.

Налагайки ветото преди седмица, руският представител в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност, че американско-японският проект не стига достатъчно далеч в забраната на всички видове оръжия в космоса. Резолюцията, на която беше наложено вето, беше съсредоточена единствено върху оръжията за масово унищожение, включително ядрените оръжия, и не споменаваше други оръжия в космоса, отбелязва АП. Тя щеше да призове всички държави да не разработват или разполагат ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение в космоса, както е забранено съгласно международен договор от 1967 г., ратифициран от САЩ и Русия, и да се съгласят с необходимостта от проверка на спазването на това задължение.

Преди резолюцията на САЩ и Япония да бъде подложена на гласуване на 24 април, Русия и Китай предложиха поправка, която призовава всички страни, особено тези с космически възможности, „да предотвратят завинаги разполагането на оръжия в космическото пространство и заплахата за използване на сила в космическото пространство“. При обаче тя не успя да събере минималния брой от 9 гласа „за“ в 15-членния Съвет за сигурност, припомня АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани