Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Силяновска: Договорът за приятелство с България не е вечен

[post-views]
Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори в Северна Македония

Кандидатът за президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова се зарече да „напомни на българския президент“, че никой договор не е „вечен“.

Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, проведе втори дебат с кандидата на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Стево Пендаровски преди втория тур на президентските избори.

На въпрос какво ще бъде посланието ѝ, когато се срещне с президента на България и представителите на ЕС, Силяновска отговори: „Ще му напомня преамбюла на Договора за приятелство и добросъседство. Никой договор не е вечен и може да бъде променен. В споразумението няма нито една дума за конституционните промени“.

„Същността е да се защитят правата на малцинствата. Те са защитени тук. В България няма защита“, каза още кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.

Силяновска попита Пендаровски „как може да обещава промени в Конституцията, след като това не е негова компетентност, а на депутатите“.

„Как така никой не се сети да каже на тези от Съвета, Европейската комисия и всички останали, че това унищожава основните ценности на ЕС“, добави тя.

Пендаровски посочи, че вписването на българите в македонската Конституция е задължително условие за продължаване на преговорите.

„Това условие не унищожава Македония, нито македонците, които говорят македонски език. Така се запазва целият ни македонски код… От множеството български искания, които пряко атакуваха македонската идентичност отпреди три години, стигнахме само до това последно искане за българите в конституцията, което е огромна крачка напред. Всички останали нападки от България бяха срещу нашата идентичност като македонци, които говорят македонски език, но те бяха отхвърлени от Европа“, каза досегашният държавен глава в телевизионния дебат по телевизия „Телма“.

Пендаровски обясни, че няма как една партия да подкрепя Преговорната рамка с ЕС, а в същото време да е против промяната на конституцията.

Първият тур на президентските избори в Северна Македония завърши с преднина за кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова от около 180 000 гласа срещу Пендаровски. На 8 май ще се проведе вторият тур, заедно с парламентарните избори.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани