Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна ще бъде домакин на форум на отбранителната индустрия в Брюксел

[post-views]
Украйна замени военния командир, отговорен за отбраната на Харков, съобщиха украински военни

На 6 май Европейският съюз и Украйна ще бъдат домакини на форум на отбранителната индустрия ЕС-Украйна, за да стимулира сътрудничеството с украинската отбранителна индустрия, съобщи „Киев индипендънт“.

Съобщава се, че форумът ще събере над 350 представители на институциите на ЕС, правителствата, европейската и украинската отбранителна промишленост, промишлените асоциации и ключови партньорски държави с цел „укрепване на сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост между ЕС и Украйна“.

Киев многократно е призовавал международните партньори да разширят подкрепата за системите за противовъздушна отбрана след зачестилите руски въздушни нападения срещу цивилни райони. Освен това украинската армия продължава да изпитва критичен недостиг на боеприпаси на фона на забавянето на помощта от САЩ.

Предстоящият форум обещава да разгледа приоритетните области на Украйна в областта на противовъздушната отбрана, боеприпасите, ракетите и дроновете.

Според официално изявление на ЕС срещата е първата, конкретна стъпка в изпълнението на Европейската отбранителна индустриална стратегия (ЕОИС), насочена към подпомагане на конкурентоспособността и готовността на отбранителната индустрия на блока.

Представянето на европейската отбранителна промишленост, особено когато става въпрос за подкрепа на Украйна, е неубедително, тъй като ЕС не изпълни обещанието си да достави 1 млн. артилерийски снаряда в периода март 2023-2024 г. След като достави само около половината от обещаните снаряди, Брюксел измести крайния срок до края на тази година.

Жозеп Борел, висш дипломат на ЕС, ще ръководи форума заедно с комисаря на ЕС Тиери Бретон, белгийския министър на отбраната и украинския министър на стратегическите индустрии Олександър Камишин.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани