Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън заяви, че „редът трябва да надделее“, на фона на протестите в университетските кампуси в САЩ заради войната в Газа

[post-views]
Президентът на САЩ произнесе реч пред кадетите, завършващи военната академия "Уест Пойнт"

Президентът на САЩ Джо Байдън днес отхвърли призивите от протестиращите студенти да промени политиката си спрямо войната в ивицата Газа. В същото време той заяви, че „редът трябва да надделее“, в момент, когато университетските кампуси по цялата страна се сблъскват с вълна от насилие, съобщи Асошиейтед прес.

„Несъгласието е от особено значение за демокрацията, но то никога не трябва да води до безредици“, заяви Байдън в Белия дом. С думите си президентът от Демократическата партия прекрати мълчанието си за протестите на фона на опитите на Републиканската партия да използва безредиците за предизборни цели. Според АП Байдън, фокусирайки се в посланието си върху поддържането на реда и защитавайки правото на свободно слово, се опитва да заеме уравновесена позиция по разделящия въпрос, изникнал насред кампанията му за преизбиране.

АП казва, че Байдън до голяма степен заобикаля исканията на протестиращите, които включват прекратяване на подкрепата на САЩ за израелските военни операции. Попитан след забележките си дали демонстрациите ще го накарат да обмисли промяна на курса, Байдън отговори с просто: „Не“.

Същевременно президентът каза, че не иска части на Националната гвардия да бъдат разполагани в кампусите, въпреки призивите на някои представители на Републиканската партия.

„Има право на протест, но не и право на предизвикване на хаос. Хората имат право да получат образование, право да получат диплома, право да се разхождат из кампуса в безопасност, без да се страхуват, че ще бъдат нападнати“, каза Байдън малко преди да напусне Белия дом за пътуване до Северна Каролина.

Междувременно говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че президентът „следи ситуацията отблизо“ и че някои демонстранти са пресекли линията, която дели свободата на словото от незаконните действия.

Бившият президент на САЩ от републиканската партия Доналд Тръмп, който ще бъде най-вероятният съперник на Джо Байдън на президентските избори през ноември, разкритикува действията на Байдън по време на интервю за журналиста от „Фокс Нюз“ Шон Ханити: „Байдън трябва да направи нещо. Байдън уж трябва да е гласът на страната, а със сигурност е глас, който никой не чува“.

Допълнително АП съобщава, че най-малко 2000 души са арестувани по време на пропалестинските протести, обхванали десетки университетски кампуси в САЩ. Така най-малко 200 души са арестувани днес в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където полицейски части с екипировка за справяне с безредици се изправиха срещу тълпа демонстранти. Полицията премахна барикадите и започна да разглобява укрепения лагер на демонстрантите, след като стотици протестиращи се противопоставиха на заповедите да напуснат пределите на университета, като някои образуваха живи вериги, докато полицията използва зашеметяващи гранати, за да разпръсне насъбралите се. Протести, съпътствани с арести и сблъсъци с полицията имаше и във висшите учебни заведения в Албакърки, Бъфало, Далас, Минеаполис, Портланд, Чикаго и други.

АП посочва, че Израел определя протестите като антисемитски, докато критиците на Израел казват, че той използва тези твърдения, за да заглуши недоволните от политиката му.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани