Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полският президент внесе законопроект за повишаване на готовността за отбрана

[post-views]
Полският президент внесе законопроект за повишаване на готовността за отбрана

Полският президент Анджей Дуда внесе в парламента законопроект, целящ повишаване на готовността на Полша да се отбранява, като се аргументира с новите форми на заплахата от страна на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на полското Бюро за национална сигурност.

Законопроектът предвижда общите и оперативните военни командвания на страната, която е членка на НАТО и на ЕС, да бъдат обединени в общ орган. Той предвижда и нови, постоянни отбранителни планове, които да гарантират способността на армията незабавно да отговаря на внезапни заплахи и цели да засили притока на информация и координацията между цивилните и военните власти на Полша.

„Предложението предвижда въвеждане на промени във военните и невоенните сфери, заздравяване на способностите за противодействие на хибридните заплахи, подсъзнателните заплахи и директната въоръжена агресия“, се казва в изявление на Бюрото за национална сигурност.

В изявлението се добавя, че предложенията са „отговор на промените в средата на сигурност, включително новите форми на заплахи от страна на Руската федерация, насочени срещу Полша и други страни от ЕС и НАТО“.

Полша увеличи разходите си за отбрана до над 4% от БВП – повече от два пъти над минимума от 2% според указанията на НАТО. Тя направи това в отговор на заплахите, които според властите във Варшава са се появили след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани