Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния участва с 2300 военни в многонационалното учение „Swift Response 24“, което ще представи широкомащабен въздушен десант

[post-views]
Румъния участва с 2300 военни в многонационалното учение "Swift Response 24", което ще представи широкомащабен въздушен десант

Една от най-големите операции на въздушен десант в Европа след Втората световна война с участието на около 2000 парашутисти ще бъде извършена в рамките на многонационалното учение „Swift Response 24“, което се провежда в периода 5-25 май, съобщи румънското Министерство на националната отбрана, цитирано от Аджерпрес.

Според съобщение на министерството в учението ще участват 5000 военни и 320 технически средства от седем страни съюзнички и партньорки. Учението се организира от Командването на сухопътните сили на САЩ в Европа и Африка (USAREUR-AF), а Румъния участва с 2300 военнослужещи и 220 технически средства.

„Swift Response 24“ е специфично учение за въздушен десант, чийто сценарий предполага възстановяване на контрола върху окупирана военна база чрез осигуряване на въздушно превъзходство, парашутиране на съюзнически сили и изпълнение на реални стрелби на полигон (LIVEX). На територията на Румъния учението се ръководи от германските въоръжени сили в партньорство с румънските въоръжени сили и с подкрепата на румънските военновъздушни сили, се посочва в съобщението.

Министерството на отбраната уточнява, че в рамките на учението ще се състои една от най-големите операции на въздушен десант в Европа след Втората световна война, с участието на около 2000 парашутисти от Франция, Германия, Румъния, Испания, САЩ и Нидерландия.

Основните етапи на учението ще се проведат в 71-ва военновъздушна база „Генерал Еманоил Йонеску“ в Къмпия Турзий, полигона „Богата“ в Турда, Националния център за бойно обучение „Джетика“ в Чинку и полигона в село Щюка. Също така ще бъдат използвани съоръжения на 90-та въздушно-транспортна база „Полковник Георге Банчулеску“ в Отопени, учебната военновъздушна база „Аурел Влайку“ в Бобок и летище „Банат“ в Карансебеш.

„Swift Response 24“ се ръководи от Пети корпус на сухопътните сили на САЩ и предполага съвместни военновъздушни операции за повишаване на степента на подготовка и оперативна съвместимост между съюзническите сили, допринасяйки за възпиращите усилия на НАТО. Учението включва около 3650 военни от САЩ и 9500 от страните съюзнички и партньорки, като по програма започва с въздушни и десантни операции. Тази година „Swift Response“ е свързано с националните учения „Quadriga South“ в Германия, „Dacia 24“ в Румъния и „Spring Strike“ в Швеция, се отбелязва в съобщението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани