Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия каза, че твърденията за военното сътрудничество със Северна Корея са неточни

[post-views]
Севернокорейският лидер изрази твърдата си подкрепа за Путин по случай Деня на победата

Русия заяви вчера, че твърденията на Запада за военно сътрудничество със Северна Корея са неточни и добави, че отношенията с Пхенян не са насочени срещу трети страни, нито застрашават сигурността в региона, предаде Ройтерс.

Агенцията съобщи на 25 април, цитирайки твърдения на Вашингтон, че Китай осигурява място за акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен кораб, който участва в транспортирането на оръжия от Северна Корея за Русия, както показват сателитни снимки на британския институт за военни изследвания, с които Ройтерс разполага.

В периода от август 2023 г. до момента корабът е извършил най-малко 11 доставки между севернокорейското пристанище Раджин и руски пристанища, сочат данни на института, който е проследявал движението на плавателния съд като част от проект, свързан с използването на общодостъпни източници за наблюдение на мрежите на Северна Корея за заобикаляне на санкции.

В отговор на запитване за коментар по темата руското министерство на външните работи заяви днес, че „обвиненията срещу Москва и Пхенян във военно сътрудничество са неоснователни и необосновани“.

„Колкото до британския изследователски институт, не смятаме, че сме длъжни да съобщаваме на когото и да е за неточната информация, разпространявана от подобни структури, които никой нe e упълномощил или натоварил с отговорността да следят за спазването на международния режим на санкции“, се казва в руското изявление.

Според руското външно министерство Москва укрепва отношенията си със Северна Корея на базата на общи интереси.

„Сътрудничеството не е насочено срещу трети страни и не застрашава сигурността в региона и света като цяло“, заяви министерството. „В същото време страната ни, като член на Съвета за сигурност на ООН, обръща засилено внимание на проблемите, свързани с мира и сигурността на Корейския полуостров, и прилагането на решенията на ООН, които целят да намалят нивото на заплахите“, пише в изявлението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани