Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сто и петдесет хиляди руски войници са загинали във войната в Украйна, каза френски министър

[post-views]
Стефан Сежурне

Около 150 000 руски военни са загинали от началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. според изчисленията на Франция. Това заяви френският министър на външните работи Стефан Сежурне в интервю за руския вестник „Новая газета“.

„Военният провал на Русия е вече факт. Оценяваме на 500 000 руските военни загуби, в това число 150 000 загинали“, каза Сежурне. „И защо е всичко това? Отговорът е от две думи: за нищо“, добави той.

Френските данни се различават малко от информацията на украинския президент Володимир Зеленски, който каза през февруари, че Русия е загубила 180 000 войници. Великобритания смята, че около 450 000 руски военни са били убити или ранени в Украйна.

Москва не дава никаква информация за жертвите в своите редици. Украинската армия, която също не съобщава такива данни, е в отбранителна позиция след провала на голямата ѝ контраофанзива миналото лято, отбелязва АФП. Русия взе инициативата, изправена срещу враг, който изпитва затруднения да набере нови войници в редиците си се сблъсква с проблема със забавената военна помощ от Запада, добавя агенцията. Подновяването на американската военна помощ след одобряването в края на април на план за 61 милиарда долара за Украйна, се очаква да позволи на Киев да консолидира силите си и да се опита да стабилизира положението на фронта, особено около източните градове Часов Яр и Авдеевка, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани