Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайван засече 26 китайски самолета и пет кораба около острова

[post-views]
Тайван засече 26 китайски самолета и пет кораба около острова

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е открило 26 китайски самолета и пет военни кораба около самоуправляващия се остров през предходните 24 часа.

В изявление на Министерството на отбраната пред АФП се казва, че 17 от самолетите са „пресекли средната линия и са навлезли в северната и централната ADIZ (зона за идентификация на въздушната отбрана) на Тайван.

Линията пресича Тайванския проток – тесен 180-километров (110 мили) воден път, който отделя острова от континентален Китай.

Пекин, който не признава линията, твърди, че демократичен Тайван е част от неговата територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол.

При управлението на тайванския президент Цай Инг-Уен напрежението между Пекин и Тайпе се увеличи, тъй като тя и нейното правителство отхвърлят претенциите на Китай към острова.

Нейният заместник, вицепрезидентът Лай, спечели президентските избори на острова през януари въпреки предупрежденията на Пекин, че той ще предизвика „война и упадък“ за Тайван.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани