Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски

[post-views]
macron - kishida

Франция и Япония се споразумяха вчера да започнат официални разговори за сделка за реципрочен достъп на войски, което ще заздрави военното сътрудничество на фона на засилващото се напрежение в моретата в региона и на войната в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на японското правителство.

През последните години съюзниците от Г-7 проведоха многобройни съвместни военни учения, както двустранно, така и в рамките на групата. Париж вече повече от година иска да постави начало на разговори за споразумение за реципрочен достъп.

Подобни споразумения създават рамки за улесняване на военното сътрудничество, като например правят по-лесно влизането на чуждестранните военни и оборудване на гостуващите сили, пояснява Ройтерс.

„Те се споразумяха да започнат преговори“, заяви официален представител от японското правителство в момент, когато премиерът Фумио Кишида и президентът Еманюел Макрон се срещаха в Париж. „Предвид натрупването на сътрудничество и (военни) учения, ние смятаме, че това е важно“, добави той.

В изявление на японското правителство бе потвърдено, че двамата лидери са се споразумели да започнат работа по споразумение за реципрочен достъп след продължил два часа обяд вчера.

През декември 2023 г. Япония обяви най-значителното засилване на военния си потенциал от Втората световна война насам и отстъпи от традиционния си пацифизъм. Тя вече подписа споразумения за реципрочен достъп с Австралия и Великобритания и в момента преговаря с Филипините.

Японският официален представител каза, че договарянето на сделката с Франция ще отнеме около година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани