Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хусите поканиха студенти, изключени от университети в САЩ заради антиизраелски и пропалестински протести, да се запишат да учат при тях в Йемен

[post-views]
Ракета на хусите порази петролен танкер край Йемен

Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран и обявили, че подкрепят палестинците във войната срещу Израел в ивицата Газа, предложиха на студентите в американски университети, които са били отстранени оттам заради устройване на антиизраелски и пропалестински протести, да се запишат да учат при тях, предаде Ройтерс.

Студентските протести обхванаха редица университети в САЩ. Подобни протести има вече и във висши училища във Франция, в Канада или в Мексико. Студентите протестират, както те казват, срещу войната на Израел срещу „Хамас“ в ивицата Газа, която продължава вече седми месец.

Демонстрантите призоваха президента на САЩ Джо Байдън, който подкрепи правото на Израел на самозащита, да направи повече, за да спре кръвопролитието в Газа и поискаха учебните заведения да се дистанцират от финансиране от компании, подкрепящи израелското правителство.

„Сериозно отправяме предложение да приемем студенти, които са били отстранени от университети в САЩ заради подкрепата им за палестинците“, заяви неназован представител на университета в йеменската столица Сана, управлявана от хусите. „Водим тази битка с палестинците по всеки възможен начин“, добави той.

Университетът в Сана публикува изявление, в което приветства „хуманитарната позиция“ на студентите в САЩ и казва, че тези студенти могат да продължат обучението си в Йемен.

„Бордът на университета осъжда онова, на което са подлагани преподаватели и студенти в университети в САЩ и в Европа, осъжда потискането на свободата на словото“, казва университетът в изявление. В това изявление има и имейл адрес, към който всеки студент, който иска да приеме офертата, може да се обърне.

Хусите бяха върнати в списъка с терористичните групи, изготвен от САЩ и от Великобритания, тази година заради техните атаки по плавателни съдове в Червено море, което вреди на глобалната икономика.

Офертата на хусите към студентите от САЩ породи вълна от ирония и сарказъм от страна на обикновените йеменци. В социална мрежа потребител публикува снимка на двама западняци, дъвчещи широко използваното в Йемен наркотично растение кат. Под снимката има коментар, че това са американски студенти по време на петата им година в университета в Сана.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани