Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хусите обявиха, че ще взимат под прицел всеки кораб с курс към Израел в обсега им

[post-views]
Силите на САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу йеменския град Ходейда и остров Камаран, съобщи телевизията на хусите

Йеменските бунтовници хуси ще взимат под прицел всеки кораб с курс към Израел, който е в техния обсег, обяви днес в телевизионно изявление военният говорител на подкрепяната от Иран групировка Яхия Сареа, цитиран от Ройтерс.

„На нашия прицел ще бъде всеки кораб, който се е отправил към пристанище на Израел в Средиземно море, в която и да е точка, която ние сме способни да достигнем“, каза той.

Ройтерс припомня, че от ноември миналата година хусите, зад които стои Иран, атакуват периодично с дронове и ракети плавателни съдове в основните коридори в Червено море, в протока Баб ел Мандеб и в Аденския залив. Йеменските бунтовници обявиха, че извършват нападенията в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа срещу действията на Израел.

Атаките, извършвани от хусите, принудиха корабните компании да пренасочват товарните си плавателни съдове по обиколни маршрути покрай южните брегове на Африка на фона на опасенията от разширяване на конфликта, който може да дестабилизира целия Близък изток.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани