Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика „кървава баня“

[post-views]
СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика "кървава баня"

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за тежки последици, ако Израел пристъпи към планираната военна операция в град Рафах, разположен на границата между ивицата Газа и Египет, предаде ДПА.

Офанзивата в Рафах ще доведе до „кървава баня“, пише в изявление на СЗО, разпространено в социалната мрежа „Екс“. В момента в граничния град са подслонени над 1,2 млн. души, като много от хората не могат да отидат другаде. Ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване, „ще ограничи още повече достъпа до храна, вода, здравни и санитарни услуги, ще доведе до избухване на повече огнища на заболявания, до още по-голямо разпространение на глада и до повече човешки жертви“, пише още световната организация.

По данни на СЗО само 33% от 36-те болници в Газа и 30% от центровете за първична медицинска помощ функционират в някаква степен на фона на непрестанните израелски атаки и недостига на жизненоважни медицински консумативи, гориво и персонал.

СЗО призовава за „незабавно и трайно прекратяване на огъня и премахване на пречките за доставката необходимите количества спешна хуманитарна помощ до Газа, както и по цялата ѝ територия“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани