Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преговорите в Кайро завършиха без успех; делегацията на „Хамас“ ще отпътува за Доха

[post-views]
ивицата Газа

Преговорите в Кайро в опит за договаряне на прекратяване на огъня в ивицата Газа завършиха без успех, заяви днес представител на палестинското ислямистко движение, цитиран от Франс прес.

„Срещата с египетския министър на разузнаването приключи, делегацията на „Хамас“ ще замине за Доха, за да продължи консултациите“ с политическото ръководство на движението, което е базирано в катарската столица, каза за агенцията източникът, пожелал анонимност.

Появилата се в последно време надежда за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“, което да бъде договорено в Кайро, отслабна през последните дни, като двете страни в конфликта показаха дълбоките си различия, особено по въпроса за евентуалното постоянно спиране на военните действия в ивицата Газа, отбелязва АФП.

Преговорите в египетската столица чрез посредници започнаха вчера. Изгледите за успех обаче изглеждаха малки поради несъвместимите искания на двете страни в конфликта.

„Хамас“ настоява Израел да сложи край на войната и да изтегли напълно въоръжените си сили от Газа – условия, които премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли като неприемливи, тъй като биха оставили ислямисткото движение на власт в палестинската територия – нещо, което би представлявало заплаха за Израел.

На този фон израелските въздушни удари в Газа продължиха, а „Хамас“ пое отговорност за причинило жертви нападение срещу контролно-пропускателния пункт „Керем Шалом“ на границата между Израел и Газа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани