Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Хамас“ пое отговорност за причинило жертви нападение срещу контролно-пропускателен пункт между Израел и Газа

[post-views]
"Хамас" разпространи ново видео с израелски заложници

„Хамас“ пое отговорност за нападение срещу контролно-пропускателния пункт „Керем Шалом“ на границата между Израел и ивицата Газа, което според израелски и палестински медии е причинило израелски жертви, предаде Ройтерс.

Не се уточнява дали става въпрос за убити или ранени.

Израелската армия съобщи, че 10 снаряда са били изстреляни по ГКПП „Керем Шалом“. В резултат пунктът е бил затворен за камионите, които доставят хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Военното крило на „Хамас“ обяви, че е обстрелвало от град Рафах в най-южната част от крайбрежната територия израелска военна база близо до ГКПП „Керем Шалом“. Граничният пункт не е бил мишена на атаката, уточниха Бригадите „Изедин ал Касам“.

Израелската армия се готви да предприеме операция в Рафах, за да нанесе окончателен удар на „Хамас“, отбелязва Ройтерс. Страната обаче е подложена на засилващ се международен натиск да се откаже от плановете си поради рисковете от хуманитарна катастрофа, тъй като над 1,3 милиона жители на ивицата Газа са намерили убежище в града.

Атаката бе извършена на фона на преговорите в Кайро в опит за договаряне на прекратяване на огъня в ивицата Газа. Изгледите за успех обаче изглеждат малки поради несъвместимите искания на двете страни в конфликта.

„Хамас“ настоява Израел да сложи край на войната и да изтегли напълно въоръжените си сили от Газа – условия, които премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли като неприемливи, тъй като биха оставили ислямисткото движение на власт в палестинската територия – нещо, което би представлявало заплаха за Израел.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обвини „Хамас“, че възпрепятства преговорите в египетската столица.  Палестинското ислямистко движение показва признаци, че не е сериозно в намеренията си да постигне прекратяване на огъня, каза той и предупреди, че в такъв случай Израел ще започне военни действия в Рафах и други райони в ивицата Газа „в много близко бъдеще“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани