Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лични данни на британски военен персонал изтекоха при кибератака, съобщи „Скай нюз“

[post-views]
Лични данни на британски военен персонал изтекоха при кибератака, съобщи "Скай нюз"

Лични данни на служители на британските въоръжени сили са изтекли при значителен пробив в базата данни, съобщи днес британската телевизия „Скай Нюз“, цитирана от Ройтерс.  Според информацията зад кибератаката стои китайската държава.

Британското министерство на отбраната (МО) все още не е направило коментар, но се очаква по-късно днес министърът на отбраната Грант Шапс да направи изявление пред парламента.

„Скай нюз“ съобщи, че правителството няма да назове замесената държава, но медията е разбрала, че зад атаката срещу системата за заплати в армията, в която са налични имената и банковите данни на настоящите военнослужещи и някои ветерани, стои Китай. Телевизията не предоставя информация за източниците си, на базата на които прави заключението за участието на Пекин.

Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд каза, че разбитата база данни, която се управлява от външен изпълнител, е била бързо изведена от мрежата и че скоро ще бъде предоставена повече информация за кибератаката.

„МО действа много бързо, за да изключи тази база данни от мрежата. Това е база данни на трета страна и със сигурност не се управлява директно от МО“, каза той пред „Скай нюз“.

През март Великобритания обвини китайски хакери и китайска организация, че стоят зад две високопрофилни кибератаки през последните години, насочени срещу критично настроени срещу Китай депутати и срещу избирателния надзорен орган на страната.

Китайското посолство в Лондон тогава заяви, че тези твърдения са „напълно измислени“.

До момента Китай не е отговорил официално на информацията за хакерската атака.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани