Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ройтерс: Какво съдържат трите фази на предложението за прекратяване на огъня, с което се е съгласил „Хамас“

[post-views]
Ройтерс: Какво съдържат трите фази на предложението за прекратяване на огъня, с което се е съгласил "Хамас"

Палестинската групировка „Хамас“ обяви днес, че се е съгласила на сделка в три етапа за прекратяване на огъня и размяна на заложници за затворници. Израелски представители казаха, че сделката в този вид, предложена от посредниците в преговорите, не е приемлива за Израел, защото параметрите й са смекчени. САЩ, Катар и Египет са посредници в преговорите, предаде Ройтерс.

Въз основа на детайлите, обявени досега от представители на  „Хамас“, предложението за сделка, което палестинското движение е приело, ще включва следното:

Фаза едно ще обхваща 42-дневен период на прекратяване на огъня. През това време „Хамас“ ще освободи 33 израелски заложници в замяна на освобождаването на палестинци от израелски затвори. Израел ще изтегли частично военните си от Газа и ще позволи свободното движение на палестинци от юг към север в анклава.

Фаза две ще включва още 42 дни прекратяване на огъня с цел „възстановяване на устойчиво спокойствие“ в Газа. Според официален представител, запознат с преговорите, „Хамас“ и Израел са се съгласили на тази формулировка, за да се проведат дискусии за постоянно примирие. Във фаза две повечето от израелските военни ще приключат изтеглянето си от Газа, „Хамас“ ще освободи израелски резервисти и някои от израелските военни, които държи в плен в замяна на палестински затворници, освободени от израелски затвори.

Трета фаза ще включва размяната на тела между двете страни и през нея ще започне и възстановяването на Газа според плана, който ще се наблюдава от Катар, Египет и ООН. В третата фаза ще приключи и пълната израелска блокада на ивицата Газа.

Часове след като бе съобщено, че „Хамас“ е приел предложенията на посредниците в преговорите по сделката за прекратяване на огъня, Израел започна да атакува цели на палестинското движение в източната част на южния град Рафах, в ивицата Газа. А израелският премиер Бенямин Нетяняху заяви, военновременният кабинет на Израел единодушно е решил да продължи военната операция в Рафах, за да засили натиска над „Хамас“ да освободи заложниците, които държи, и за да постигне целите, които Израел си е поставил в тази война“.

Същевременно в редица израелски градове се проведоха тази вечер демонстрации в подкрепа на намирането по пътя на преговорите на решение за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“.

А във Вашингтон по време на среща с президента на САЩ Джо Байдън кралят на Йордания Абдула заяви, че израелска атака по Рафах поражда риск от нова масова гибел в този палестински град, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на съобщение на йорданския кралски двор.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани