Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без военни товари по Кримския мост

[post-views]
Военноморските сили на Украйна потвърдиха унищожаването на руски железопътен ферибот

От три месеца военни товари по Кримския мост не се превозват, твърди Индипендънт. Британската медия се позовава на анализи на сателитни снимки, които показват, че на практика движение по моста няма и той може да престане да бъде ефективна цел на украинката армия.

Само на 29 февруари е бил забелязан един руски товарен влак, превозващ 55 вагона с гориво. През март и април движение на руски сили по моста не е имало. Констатацията е направена въз основа на комбинация от сателитни изображения, преброяване на вагони и анализ на товари.

Артьом Старосек, директор на „Молфар”       , аналитична агенция, базирана в Днипро твърди, че отказът от използване на Кримския мост съвпада с рязко увеличване на товарния трафик през Ростовска област.

Според него сега Киев трябва да насочи вниманието си към Мелитопол, Бердянск и Мариупол, където Русия изгражда нови железопътни линии, за да свърже тези окупирани украински региони с Крим и континентална Русия.

Възможно е новите железопътни линии да се използват от Русия за нова офанзива, която евентуално може да започне през лятото, смата още Индипендънт.

В последните седмици Украйна редовно атакува Крим с далекобойни ракети, а дронове поразяват кораби на руския Черноморски флот.

В Кремъл пък продължават да смятат, че Крим и останалите окупирани украински територии принадлежат на Русия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани