Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС няма единодушно становище дали признава Владимир Путин за президент на Русия, уточни говорител на Европейската комисия

[post-views]
ЕС няма единодушно становище дали признава Владимир Путин за президент на Русия, уточни говорител на Европейската комисия

ЕС няма общо становище, с което да казва, че Владимир Путин не е признат за законен президент на Русия. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

ЕС не е в положение да признава изборите (в дадена страна), това решение е в ръцете на отделните европейски държави. Когато държавите в ЕС единодушно заявят, че възприемат някого като законен представител на отделна държава – както за Башар Асад в Сирия или Александър Лукашенко в Беларус – те правят изявление. В случая с Русия няма общо становище на ЕС, което да казва, че Путин не е признат за законен президент. Фактът е, че той управлява в Кремъл, откъдето се взимат решенията за едно от най-жестоките и кървави нападения в новата европейска история – срещу Украйна, добави говорителят.

Той отбеляза, че ръководителят на представителството на ЕС в Москва и голямо мнозинство от държавите в ЕС не са участвали в церемонията по полагането на клетва от Путин вчера. Много ясно ЕС заяви как възприема тези избори, както и че безусловно подкрепя Украйна, каза говорителят. Участието на няколко дипломати в протоколно събитие изобщо не е в противоречие с общата позиция на ЕС да продължи подкрепата си за Украйна срещу незаконното руско нападение, предприето от Путин. Събитието беше протоколен въпрос, голямо мнозинство от държавите в ЕС решиха да не участват, поясни той.

Това не е първият път, когато ЕС не успява да действа единодушно. Държавите, които бяха представени, имаха своите причини и избраха равнището, на което да участват. Решението беше на държавите от ЕС. Става дума за международна политика и двустранни отношения. Държавите определят двустранните си отношения, обобщи говорителят.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани