Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелски заложник на „Хамас“ бе обявен за мъртъв, бил е убит на 7 октомври, а тялото му – откарано в Газа

[post-views]
Израелски заложник на „Хамас“ бе обявен за мъртъв, бил е убит на 7 октомври, а тялото му – откарано в Газа

Форумът на семействата на заложниците обяви вчера смъртта на израелско-аржентинския гражданин Лиор Рудаеф, смятан досега за заложник на „Хамас“. В действителност мъжът е бил убит още на 7 октомври по време на атаката на палестинското ислямистко движение срещу Израел, а тялото му е било откарано в ивицата Газа, предаде Франс прес.

В прессъобщение основната израелска асоциация на роднини на заложници обявява „с болка и разбито сърце, че е установено, че Лиор Рудаеф“, на 61 години, „е бил убит на 7 октомври и тялото му е откарано в Газа от терористи на „Хамас“.

„Израелското правителство има важно морално задължение да търси всички възможности в настоящите преговори за връщане на Лиор“ в Израел, защото „той заслужава достойно погребение в родината си“, призовава асоциацията.

„В продължение на четири десетилетия той беше шофьор на линейка на доброволни начала – първият, който предлагаше помощ и протягаше ръка на всеки нуждаещ се“, казва асоциацията, която описва Рудаеф като „аржентинец по душа“ и „страстен колоездач“.

Около 250 души бяха отвлечени от „Хамас“ на 7 октомври. Според Израел 128 все още са в ивицата Газа, включително 36, смятани за мъртви.

Израел и „Хамас“ изпратиха вчера делегации в Кайро, където се водят непреки преговори по предложеното споразумение за спиране на огъня в ивицата Газа.

„Хамас“ обяви в понеделник, че е приел този проект за спиране на огъня, представен от египетските и катарските посредници. Съдържанието му не е разкрито.

Израел обяви, че проектът е „далеч от израелските искания“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани