Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия извърши въздушна атака срещу обекти на енергийната инфраструктура на Украйна, заявиха украински представители

[post-views]
Украинските ВВС заявиха, че тази нощ са свалили 28 от 29 дрона, пуснати от Русия

При руска въздушна атака срещу Украйна бяха повредени няколко обекти на украинската енергийна инфраструктура, заявиха днес украинските въоръжени сили и представители на енергийния сектор, цитирани от Ройтерс.

„Поредната масирана атака срещу енергийната ни индустрия“, заяви в комуникационното приложение „Телеграм“ украинският енергиен министър Герман Галушченко.

Мишени на руската атака станаха обекти за генериране и пренос на електричество в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област, каза Галушченко.

С изключение на Запорожка област, останалите области са далеч от фронтовата линия, отбелязва Ройтерс.

При руската атака са нанесени сериозни щети на оборудване в три топлоелектрически централи, заяви ДТЕК, най-голямата частна електрическа компания в Украйна.

„Оборудването е сериозно повредено“, се казва в изявление на ДТЕК в „Телеграм“, в което се уточнява, че се полагат усилия за отстраняване на последиците от нападението.

В централната Полтавска област обект на енергийната инфраструктура е бил поразен при атака с дрон, при която е избухнал пожар, съобщи в „Телеграм“ областният управител на Полтавска област Филип Пронин.

Губернаторите на Виницка и Запорожка област също съобщиха за поразени обекти на енергийната инфраструктура.

Всички ракети, изстреляни срещу столицата Киев, бяха унищожени, заяви в „Телеграм“ председателят на градската военна администрация Сергий Попко.

Очевидци на Ройтерс в Киев съобщиха за взривове, които са прозвучали като поразяване на въздушни обекти от системите за противовъздушна отбрана.

Противовъздушната отбрана бе задействана и за отблъскване на атака срещу обекти в Лвовска област.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани