Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британската система за износ на оръжия за Израел е различна от американската, каза Дейвид Камерън

[post-views]
Британската система за износ на оръжия за Израел е различна от американската, каза Дейвид Камерън

Министърът на външните работи Великобритания Дейвид Камерън определи британската система за износ на оръжие и мащаба на продажби за Израел като напълно различни от тези в САЩ, предаде Ройтерс. Той уточни, че продажбите на оръжие, които страната разрешава, са сравнително малки и се контролират от строги процедури.

„Има много съществена разлика между ситуацията в САЩ и ситуацията в Обединеното кралство“, отговори Камерън на въпрос дали Великобритания ще последва САЩ, които предупредиха, че ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел в случай на мащабна операция в Рафах.

„САЩ са огромен доставчик на оръжия за Израел на държавно ниво … ние нямаме държавна доставка на оръжия от Обединеното кралство за Израел, имаме редица лицензи и мисля, че нашият износ на отбранителни продукти за Израел отговаря на значително по-малко от 1 % от общия им обем“, каза Камерън.

Той призова страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 2,5% от БВП в условията на глобални предизвикателства.

Понастоящем НАТО препоръчва военните разходи да са в размер на 2 % от БВП, но не всички негови страни членки постигат тази цел, а някои страни, като Обединеното кралство, призовават да се направи дори повече.

Миналия месец министър-председателят Риши Сунак обяви увеличение на военните разходи от 2,3 % на 2,5 % до 2030 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани