Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Две страни от НАТО са готови да използват победата на Русия, за да анексират териториите на Украйна

[post-views]
ДЕЗИНФО: Две страни от НАТО са готови да използват победата на Русия, за да анексират териториите на Украйна

Две страни от НАТО са готови да използват победата на Русия, за да анексират териториите на Украйна. Представители на крайнодесни партии в Румъния и Унгария припомниха териториалните претенции отпреди век и насочиха поглед към Западна Украйна, пише Daily Express. Ако Русия победи, те мечтаят да поемат контрола върху земите, които някога са принадлежали на техните страни.

ОТГОВОР

Прокремълски дезинформационен разказ, който се появява периодично, откакто Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. и се разпространява успоредно с наратива, че Украйна трябва да сключи мир с Русия, защото няма шанс да спечели войната.Румъния и Унгария не претендират за украински територии. Цитираните мнения са на представители на конкретни политически партии и не отразяват позиции на правителството.Румъния призна суверенитета на Украйна и преди това отхвърли твърденията, че ще има териториални претенции към Украйна. „МВнР подчертава, че започнатата от Русия на 24 февруари агресивна война е сериозно и брутално нарушение на принципите на международното право, включително суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В този контекст Румъния потвърждава твърдата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в рамките на нейните международно признати граници“, се казва в изявлението на румънското министерство на външните работи, направено през ноември 2022 г.Що се отнася до Унгария, министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто каза на среща с украинския си колега Дмитрий Кулеба и с ръководителя на президентската администрация в Киев Андрей Ермак, проведена на 29 януари 2024 г. в Уйгород: „Ние стоим за териториалната цялост и суверенитет на Украйна. Ние осъждаме войната и искаме мир в нашия квартал”.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/two-nato-countries-are-ready-to-use-russias-victory-to-annex-ukraines-territories/

Превод:Стоян Марков

Най-ново

Единична публикация

Избрани