Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Египетските въоръжени сили са в състояние на повишена готовност, след като Израел превзе граничния пункт „Рафах“, пише вестник от ОАЕ

[post-views]
Египетските въоръжени сили са в състояние на повишена готовност, след като Израел превзе граничния пункт "Рафах", пише вестник от ОАЕ

Египет е поставил въоръжените си сили в Синай в близост до границите с ивицата Газа и Израел в състояние на повишена готовност, след като израелската армия установи контрол върху палестинската страна на граничния контролно-пропускателен пункт „Рафах“, съобщи вестник „Нешънъл“, позовавайки се на неназовани източници.

Според информацията на изданието от Обединените арабски емирства египетските войници са получили разпореждания за максимална сдържаност в случай на провокации или инциденти като шрапнели или заблудени ракетни удари вследствие на израелските военни операции в близост до границата. Египет е увеличил и броя на разузнавателните полети над района. Израелските военни части и бронирани машини са на сто или по-малко метра от египетските военни – близост, която повишава риска от сблъсъци на фона на антиизраелските настроения в Египет от началото на конфликта в Газа, посочват източниците.

Египет и Израел са обвързани с мирен договор от 1979 г., който слага край на десетилетия на враждебни действия, включително четири пълномащабни войни. Отношенията между двете съседни държави се определят като “студен мир”, но през последните десетина години сътрудничеството в борбата с тероризма и трафика на хора и наркотици доведе до подобряването им.

Египетската армия прояви сдържаност още в първите дни на войната в Газа, когато израелски танк погрешка обстреля египетски пост до граничния пункт „Керем Шалом“, както и при израелски въздушни удари по палестинската част на граничния град Рафах, припомня изданието.

Египет е бил предварително информиран от Израел за намерението му да превземе палестинската част на ГКПП „Рафах“, казват още източниците. Израелската страна е обяснила, че причина за решението са подозренията, че палестинското движение “Хамас” получава средства и оръжия през подземни тунели в близост до пункта, както и че операцията има за цел да предотврати инфилтрирането на екстремисти от Газа в Египет, който от години се бори с терористични клетки в североизточната част на Синайския полуостров.

Според един от източниците действията на Израел имат за цел да окажат допълнителен натиск върху „Хамас“ в деликатен момент от преговорите за постигане на примирие. „Израел няма да остане там дълго, тъй като споразумението (за примирие) на масата предвижда пълно изтегляне на израелците от Газа“, обясни той.

Египет се опасява, че израелска наземна операция в град Рафах, където се намират около 1,5 милиона разселени палестинци, би могла да предизвика масов прилив на палестинци в Египет, а това ще застраши националната му сигурност и ще доведе до ликвидирането на палестинската кауза.

Междувременно командващият войските на САЩ в Близкия изток ген. Майкъл Курила е уверил египетските власти при посещението си в Кайро на 6 и 7 май, че сигурността на страната няма да бъде нарушена от израелските действия в Рафах, информират още източниците на „Нешънъл“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани