Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Натиск срещу протестиращите в Грузия

[post-views]
Реакции на ЕС и НАТО на приетия в Грузия закон за чуждестранното влияние

Грузинската служба за държавна сигурност използва руски похвати срещу протестиращите граждани в страната. Това се посочва в доклад на Института за изследване на войната. Повод за протестите е т.нар. закон за „чуждестранните агенти”, който предвижда специална регистрация за организации, чието финансиране е чуждестранно в размер на повече от 20%

Службата твърди, че грузински граждани, живеещи в чужбина и такива, които се бият на страната на Украйна, планират извършването на актове на насилие срещу грузинските органи на реда, да бликират и подпалят правителствени сгради.

Службата смята още, че протестиращите се опитват да организират цветна револция, правейки препратки към събитията от Евромайдана в Украйна през 2013 г.

Тогава проруският президент на Украйна Виктор Янукович напусна страната, след което последва анексирането на Крим и сепаратизма в Донбас. Руската страна нарична демократизацията на държавите от постсъветското пространство цветни революции.

Става дума за шаблонна руска реторика, която цели да обвини Запада в подстрекаване и провеждане на антируски демонстрации. Основната цел на всичко това е призивите за демократизация да бъдат възприемани като нелегитимни.

Твърдения за организаиране на насилствени действия срещу грузинските органи на реда имаше и през септември 2023 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани