Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме операция в Рафах, предупреди Байдън

[post-views]
САЩ ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме операция в Рафах, предупреди Байдън

Съединените щати ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме военна операция в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа, предупреди президентът Джо Байдън, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Освен това, в интервю за американската телевизия Си Ен Ен, Байдън призна, че оръжия, доставени от САЩ, са убили цивилни в крайбрежната палестинска територия.

„Дадох да се разбере, че ако (израелските въоръжени сили) влязат в Рафах…, аз няма да им доставям оръжията, които са били използвани в миналото за справяне с Рафах, сс градовете, с този проблем“, подчерта той вчера.

Това е първото публично предупреждение от страна на Байдън, че Съединените щати ще спрат да доставят оръжия на Израел, ако той предприеме такава офанзива, отбелязва Ройтерс.

Израелската армия предприе тази седмица „ограничена операция“ в Рафах.

Високопоставен представител на администрацията на Байдън, пожелал анонимност, заяви, че САЩ са направили внимателен преглед на оръжията, които може да бъдат използани при офанзива в града, където са намерили убежище над 1 милион жители на ивицата Газа. В резултат е била спряна доставката на 1800 бомби, тежащи по 2 хиляди фунта (907 килограма), и на 1700 500-фунтови (близо 227-килограмови) бомби.

Американският министър на отбраната Лойд Остин обясни, че решението е било взети от загриженост за Рафах, където Вашингтон се обявява против голяма военна операция в Рафах без гаранции за защита на цивилните.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани