Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Газови мистерии

[post-views]
Дезинфорадар: Газови мистерии

Чудна работа – всеки нашенски прокремълски разбирач ще ви каже, че Европа, включително България, продължава да купува руски газ, а пък за 2023 г. „Газпром“ е на загуба с почти $7 млрд.! При това приходите на компанията от нейния нефтен и електроенергиен бизнес растат. Износът на газ за Китай също е нагоре – с цели 50%. Газовият експорт за Турция – и той бележи ръст. Е, тогава познайте откъде идва загубата на „Газпром“! От загубените европейски пазари, които бяха единствената печеливша дестинация за руския газов износ.

Ще кажете – абе, тя Европа нали наложи санкции срещу руския газ. Нищо подобно – ЕС не е въвеждал абсолютно никакви забрани за газа от Русия нито за тръбопроводния, нито за втечнения. Продажбите на „Газпром“ се сринаха, защото през 2022 г. Кремъл нареди на компанията да спре доставките за повечето от европейските си клиенти, за да замръзнем ние през отоплителния сезон. Е, с малко помощ от природата във вид на топла зима ние оцеляхме, но „Газпром“ слезе от 155 млрд. куб. м, продадени в Европа през 2021 г., до 27 млрд. през 2023 г. И ще пада още.

За да бъдем прецизни, трябва да отбележим, че в ЕС се купува и втечнен газ с произход от Русия, идващ от полуостров Ямал. Но от тези продажби хазната в Москва не печели почти нищо, защото босовете на проекта „Ямал“ СПГ са от приятелския кръг на Путин и са си извоювали данъчна ваканция. Та, ако някой пропагандист ви каже, че още сме на руска газова каишка, попитайте го къде тогава са печалбите на „Газпром“. Иначе – няма по-скъп газ от този, който ти го спират, макар че си плащаш. Справка – България през април 2022 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани