Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелски войници провеждат учения, подготвяйки се за евентуална война с Ливан

[post-views]
Израелски войници провеждат учения, подготвяйки се за евентуална война с Ливан

Израелската армия се подготвя за евентуална мащабна война със северната си съседка Ливан, предаде ДПА, позовавайки се на изявление на израелските военни.

През седмицата резервисти от една бригада са провели различни видове учения, за да „ускорят готовността си за операция на този терен“, се казва в изявлението. Целта на маневрите е била постигането на оперативна готовност и подготовка „за различни бойни сценарии в северната част на страната“, съобщиха военните.

Обучението, проведено в Галилея в северната част на страната, е симулирало бойни ситуации в Ливан.

Пехотата и танковите войски се обучаваха заедно с войници от логистичните и комуникационните части, за да работят по-добре заедно при операции kd пресечен терен. Други войници тренираха с военновъздушните сили, за да „се подготвят за сценарий за бързо снабдяване от въздуха на сухопътните войски, действащи на вражеска територия“, се казва в изявлението.

От началото на продължаващата вече повече от седем месеца война в ивицата Газа на границата между Израел и Ливан всекидневно се стига до военни сблъсъци между израелската армия и бойци на ливанското ислямистко движение „Хизбула“. Проиранската шиитска групировка обстрелва с ракети, артилерийски и противотанкови снаряди северната част на Израел от 8 октомври насам.

Израел използва въздушни и артилерийски атаки, за да противодейства на разположените по границата позиции на „Хизбула“. Съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН позициите на проиранската групировка не трябва да бъдат толкова близо до границата.

И от двете страни има множество жертви. Взаимният обстрел е причинил сериозни разрушения в градовете от двете страни на границата, което е довело до евакуацията или напускането на зоната на конфликта на около 150 000 души.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани