Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови израелски удари срещу Рафах

[post-views]
Израелски военни нанасят удари в ивицата Газа, докато американски пратеник е в Израел за среща с премиера Нетаняху

Израелски танкове и бойни самолети са бомбардирали райони на Рафах. Това съобщава „Ройтерс“ като се позовава на палестински жители.

Американският президент Джо Байдън пък каза още в сряда в интервю за CNN, че доставянето на оръжие за Тел Авив ще бъде ограниченно ако натискът към Рафах продължи.

Ограниаването ще засегане два вида боеприпаси с прецизно насочване, произвеждани от Боинг.

Това изглежда ще е първият път, когато администрацията на САЩ забавя потенциална продажба на оръжия за Тел Авив след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

Израелският посланик в ООН Гилад Ердан нарече този ход „трудно и много разочароващо изявление от президент, на когото сме благодарни от началото на войната“, цитира думите му „Ройтерс“.

Представители на администрацията на Байдън многократно са заявявали, че САЩ няма да подкрепят  нахлуване в Рафах, освен ако Израел не предостави надежден план за сигурността на цивилните.

В телефонен разговор на 4 април Байдън предупреди премиера Бенямин Нетаняху, че ще откаже военна помощ, освен ако Израел не промени поведението си във войната.

Припомняме, че във вторник израелската армия превзе граничния пунк Рафах, който не намира на границата между Газа и Египет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани