Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският министър на отбраната предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

[post-views]
Германският министър на отбраната предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

Германският министър на отбраната Борис Писториус покани Канада да се присъедини към проект за сътрудничество, в който участва и Норвегия, насочен към защитата на инфраструктурата в Далечния север, предаде ДПА.

„Нека започнем тристранно стратегическо морско партньорство с акцент върху осигуряването на морските комуникационни линии през северната част на Атлантическия океан и Арктика“, заяви днес Писториус на среща с канадския си колега Бил Блеър в Отава.

Блеър от своя страна каза, че канадските територии в Арктика са изложени на нови и увеличаващи се заплахи. По думите му канадските власти са забелязали, че Русия и Китай се позиционират там.

„С изменението на климата значителна част от региона става много по-достъпна“, заяви канадският  министър на отбраната. „Навярно преди можехме да разчитаме на леда, който помагаше да защитим континента, но климатичните промени поставят под въпрос тази хипотеза… Знаем, че трябва да бъдем по-силни и да затвърдим присъствието си в региона“, допълни той.

През април канадското правителство прие нови насоки за политиката в областта на отбраната. Според документа най-неотложната задача на Канада е да защити своя суверенитет в Арктика, където Русия има най-силно военно присъствие от всички държави.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани