Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Канада дава 76 милиона канадски долара за противовъздушната отбрана на Украйна

[post-views]
Бил Блеър

Канада обяви, че дава 76 милиона канадски долара (51,6 милиона евро), за да допринесе за финансирането на системите за противовъздушна отбрана, които Германия иска да предостави на Украйна, предаде Франс прес.

„Тази инвестиция ще помогне на Украйна да се защитава срещу бруталните атаки, които унищожиха болници, електроцентрали и жилищни сгради и убиха хиляди невинни украинци“, заяви канадският министър на отбраната Бил Блеър по време на съвместна пресконференция с германския министър на отбраната, който е на посещение в Канада.

Писториус от своя страна поясни, че противоракетни системи „Ирис-Т“ ще бъдат доставени на Киев в идните седмици. „Нямаме време за губене“, допълни той.

Миналия месец Германия призова съюзниците си да се снабдят и да финансират повече системите за противовъздушна отбраната, които Киев иска, в момент в който Русия продължава да атакува украинската инфраструктура.

Инициативата на Германия идва в момент, в който Чехия постави началото на програма за финансиране на закупуването на боеприпаси за Украйна.

В края на април Вашингтон насърчи страните, притежаващи ракетни системи „Пейтриът“ да ги дарят на Украйна.

Русия започна днес сухопътна офанзива в Харковска област, в Североизточна Украйна, където не е имало подобни атаки от изтеглянето на силите на Кремъл през есента на 2022 г., когато украинските сили предприреха контраофанзива там, отбелязва Франс прес.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани