Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кой ще грабне статуетката на воина с падащата каска

[post-views]
Кой ще грабне статуетката на воина с падащата каска

Борислав КОСТУРКОВ

Двама от лауреатите на театралните награди почетен „Аскеер” 2024 са актьорите Мимоза Базова и Руси Чанев.

За 33-ти път на 24 май Театър „Българска армия” (ТБА) ще стане сцена на удостояването с наградите „Аскеер” на постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Характерно за мечтаната от всеки творец статуетка на воина с падаща каска, излязла изпод ръцете на бележития ни скулптор Георги Чапкънов – Чапа, е, че тя се присъжда „от артисти – за артисти”. Тоест, носи гаранцията за високопрофесионален избор.  

По-внимателен поглед върху номинациите в 11-те спектаклови категории  (всяка една с по три имена или заглавия) открои, че 20 от номинациите са за актьори и творци от представления в извънстолични театри – една много положителна тенденция. „Рекордьор” с цели шест номинации е Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров”. Затова специално за вестник „Българска армия” председателят на фондация „Академия Аскеер” актьорът Георги Къркеланов заяви как са успели да гледат толкова много спектакли и извън София – „на живо” или на запис, за да направят този подбор:  „За пресяването до тези номинации нашата комисия гледа над 120 представления. Младата ни  колежка Ели Колева например почти всяка вечер, когато самата тя не играеше на сцената на „Българска армия”, беше зрител на спектакъл някъде другаде. За категорията „Моноспектакъл” имахме 8 или дори 10 предложения. Някои от извънстоличните театри ни улесняваха, като организираха транспорт до съответния град.Други техни спектакли пък гледахме при гастролите им в София, а други – и на запис.

Прави впечатление също, че в редица от номинираните спектакли „са замесени” две режисьорки – 32-годишната Анастасия Събева  (наскоро в Сатиричния театър излезе новата й премиера „Мистерия с кон” от Стефан Цанев) и по-опитната Веселка Кунчева. Много вероятно и двете да вдигнат в ръце някоя от статуетките „Аскеер”.

Сред номинираните за този приз са и някои от лауреатите на „Икар 2024”, като например Калоян Желев за изгряваща звезда и Александра Василева за поддържаща женска роля. Което показва, че критериите на Съюза на артистите в България („Икар”) и комисията по номинациите на ТБА  („Аскеер”) за стойностни представления и изяви са близки.

Страшно ме зарадва фактът, че в тройката номинации в много оспорваната  категория „Моноспектакъл” във фокуса на внимание на „Академия  Аскеер” е попаднал и „Луцифер” от Хосе Варлета. В постановката на Николай Младенов в Сатирата направо блести младият Боян Арсов. Лично чух от устата на испанския драматург и на „Луцифера в Мадрид”  Мигел де Мигел, присъствал и на премиерата, че играта на Боян Арсов е „зашеметяваща”.

Двама от носителите на „Аскеер 2024” са вече известни. Това са  удостоената с почетен „Аскеер” актриса от ТБА Мимоза Базова и Руси Чанев,който ще бъде отличен с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство. Студентка на проф. Кръстьо Мирски в НАТФИЗ Мимоза Базова от 1978 г. насам изгражда на сцената на Военния театър десетки ярки характери. Всяка една роля пък, която големият Руси Чанев е направил в родния театър или кино, е емблематична за съответната пиеса или филм. И двамата по думите на Георги Къркеланов и на заместник-директора на ТБА актьора Йордан Алексиев са толкова скромни и притеснителни, че дълго време „са се дърпали” от това заслужено признание.

Сценаристът и режисьор на тазгодишната церемония по връчване на наградите „Аскеер”  Борис Радевсъвсем леко открехна завесата към галаспектакъла. В него ще участва почти цялата трупа на ТБА без „суперветераните”. Той ще носи името „Театрална суматоха” и е посветен на 95-ата годишнина от рождението на писателя и драматург Йордан Радичков. „В спектакъла ще се опитаме – сподели Борис Радев – да дадем отговор на въпроса, що е то суматоха.” Той цитира и думите на писателя мъдрец : „Малцина знаят какво е това суматоха, но всички искат да участват в нея”.

Церемонията по награждаването ще се излъчи пряко по БНТ 1 на 24 май вечерта.

„Живи и здрави – от музика в подлезите до мечтата за албум

Ако още не сте чували името на музикалната група „Живи и здрави”, това може да стане и ако отидете на театър. На сцената на Учебния театър на НАТФИЗ излиза премиерата на студентите от класа на проф. Ивайло Христов „Дванайсет разгневени мъже”. А част от участващите в нея са студентите по актьорско майсторство и от около над година – създателите на музикалната банда „Живи и здрави”. Това са Александър Кендеров, Калин Маринов, Виктор Младенов, Георги Манчев и Михаил Недялков.

Още в първи курс възникнала идеята да се постави тази пиеса, така и така са точно 12 момчета в класа на професора. Едно от най-интересните неща в репетициите за тях били истинските моноспектакли, които като режисьор той импровизирал на основа на малките сцени в пиесата. Но накрая оставало основното в нея – колко е важен всеки избор, който правим. Бъдещите професионални актьори съчетават театралната и музикалната сцена, която в началото била основно улицата. Но вече работят сериозно и върху собствени музикални парчета, макар и непрофесионално. В това с музика и текст се изявява най-често Александър Кендеров, Кенди, вокалът на групата, но и другите работят по бъдещия албум с авторски песни, за който вече мечтаят. А тръгват от изпълнение в подлеза на Софийския университет. Отстрани изглежда, че всичко е на шега, че е между другото, но то доставя все повече истинско удоволствие както на момчетата, така и на публиката им – улична, клубна или просто от приятели. И е факт, че лицата им стават все по-разпознаваеми и че с феновете си се зареждат взаимно. Лъчезарното излъчване и чувството за хумор са запазена марка на групата. И са сигурни, че изпитът на улицата е най-истинският.

Накратко

Холивудската звезда актрисата Мерил Стрийп с 21 номинации за „Оскар” ще получи „Златна палма” на церемонията по откриването на Международния филмов фестивал в Кан на 14 май. Такова почетно отличие ще получат и създателят на „Междузвездни войни” режисьорът Джордж Лукас и японското анимационно студио „Гибли”.

До 12 май в аулата на НАТФИЗ се провежда за 15-и път Международният фестивал на анимационния филм „Златен Кукер – София”. Интересно е не само за деца.

Маестро Найден Тодоров и Националният ни оркестър – Софийската филхармония, записаха дигитално в зала „България” химните на Република България и на ЕС. Те ще бъдат качени на сайта на Министерския съвет и институциите ще могат да ги изтеглят безвъзмездно. Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента „Горда Стара планина” от Цветан Радославов (1885 г.). Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Тя е утвърдена за химн през 1964 г. Оркестрацията е на композитора Александър Райчев. През 1972 г. Съветът на Европа приема „Ода на радостта”, част от Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен (с включен и текста от „Ода на радостта” на Фридрих Шилер) за свой химн. През 1985 г. лидерите на Европейската общност я избират за официален химн на Европейския съюз.

До 23 май в галерия „Средец” в Министерството на културата са показани пластики и картини живопис, студена керамика,  и графика на наскоро починалия художник и скулптор Ставри Калинов под заглавие Post mortem. Истинска фабрика за изкуство го нарича проф. Любомир Стойков, автор на книгата за твореца „Калинография”. А министър Найден Тодоров го определя като естетически перпетуум мобиле – вечен двигател в изкуството.

Най-ново

Единична публикация

Избрани