Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция призова Израел да прекрати „незабавно“ военната си операция в Рафах

[post-views]
Франция мобилизира стотици полицаи, за да си върне контрола върху основния път в Нова Каледония

Франция призова Израел да прекрати „незабавно“ военната си операция в Рафах, която заплашва да създаде „катастрофална ситуация“ за населението на ивицата Газа. Призивът беше отправен в изявление на френското външно министерство, публикувано в „Екс , предаде Франс прес.

„Призоваваме израелските власти незабавно да прекратят тази военна операция и да се върнат на пътя на преговорите, което е единственият възможен начин да се постигне незабавно освобождаване на заложниците и трайно прекратяване на огъня“, се казва в текста.

„Подобна операция заплашва да предизвика катастрофална ситуация за цивилното население на Газа, което вече многократно е било разселвано“, се допълва в изявлението на френската дипломация.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху смята, че е необходима операция в Рафах, за да бъде победен „Хамас“. Въпреки международните предупреждения, от вторник насам израелската армия навлиза многократно в източната част на Рафах и дори пое контрола от палестинска страна на едноименния граничен пункт с Египет, като по този начин затвори ключов вход за конвоите с хуманитарна помощ.

Вчера армията заяви, че продължава „прецизната антитерористична операция“ в някои сектори на източната част на Рафах и че е „ликвидирала терористични клетки“.

„Франция призовава Израел незабавно да отвори отново пропускателния пункт „Рафах“ към Египет, който е от съществено значение както за хуманитарния достъп до цивилното население, така и за да се даде възможност на най-уязвимите хора да напуснат ивицата Газа“, заяви френската дипломация.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани