Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чествания на годишнината от Априлската епопея

[post-views]
ОЧествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.

Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“ , където ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме и знамето на Брацигово.  Веднага след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Тодор Каблешков. Там ще бъде изпълнен и поетично-музикален спектакъл.  Възстановката на прочитането на Кървавото писмо е с начален час 19.30. Тържествената заря -проверка ще започне в 21.10. Президентът Румен Радев ще приеме почетния караул и ще произнесе официалното слово по повод 148-мата годишнина от Априлската епопея.

Ще бъде отбелязана и годишнина от Априлското въстание в Севлиевския край и от епопеята при Дряновския манастир. В деня за почит пред паметта на загиналите въстаници, историческите събития от бунтовната пролет на 1876 година ще бъдат пресъздадени с възстановки.

В Севлиево честването ще започне в 10 часа с тържествена церемония пред паметника на Свободата. Ученици и граждани ще преминат в шествие, а възстановката ще пресъздаде сраженията в Централен балкан. През пролетта на 1876 г. Севлиевският край е един от трите центъра на Априлското въстание, а в сраженията редом с мъжете си участват и жени.

Почит към героизма на предците ни ще отдадат и на Дряновския манастир, където четата на поп Харитон и Бачо Киро води деветдневна битка срещу османската войска. Програмата ще започне в 17:30 часа с посрещане на участниците в традиционния туристически поход „По стъпките на Бачо Киро и Поп Харитон“. С историческа възстановка, поднасяне на венци пред Паметника – костница и тържествена проверка – заря ще бъде чествана 148-та годишнина от Априлската епопея.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани