Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Безпилотни апарати сменят бойни хеликоптери

[post-views]
Безпилотни апарати сменят бойни хеликоптери

Бъдещата версия на известния боен дрон MQ-1C Gray Eagle показа водеща американска отбранителна компания. Този дрон трябва да стане алтернатива на използваните досега летателни апарати за разузнаване на далечни разстояния. Става дума главно за пилотирани хеликоптери. Дронът „Сив орел“ излита и каца на къса писта и на практика е добре въоръжен разузнавач.

Дронът „Сив орел“ трябва да бъде потенциална алтернатива за променените вече намерения на американската армия за създаване на нов разузнавателен щурмови самолет. Базираната в Калифорния отбранителна фирма производител възнамерява да предложи нова версия, която да може да излита и да каца на къси писти. Това е с цел дронът да може да изпълнява ролята на въоръжен разузнавач на големи разстояния, след като беше отменен проектът за пилотиран хеликоптер. Компанията е създала специален прототип за тестове и демонстрации на новите възможности на дрона.

Тестовата версия е кръстена „Мохаве“ и с нея трябва да се докаже, че новият модел освен че ще излита и каца от къса писта, ще може да носи и много по-голям полезен товар, двойно по-голям от този на базовия модел, което се изразява в 16 ракети „въздух–земя“ „Хелфайър“. При последните тестове на полигона „Мохаве“ за първи път поразява наземни цели, използвайки миниоръдия, монтирани на крилата му. Тези миниоръдия са алтернатива на използването на ракетите с прецизно насочване, които обикновено се употребяват при дроновете на компанията производител. Самолетът беше показан с двете миниоръдия на крилата му, известни като M134. По повод на новите способности на „Сив орел“ от армията заявяват, че съвременната война доказва, че сензорите и оръжията, монтирани на различни безпилотни системи и в космоса, са много по-широкообхватни и по-евтини от всякога. Чрез експерименталния дрон „Мохаве“ компанията производител иска да докаже и гъвкавостта на възможностите на „Сив орел“. Способността му той да работи в тежки оспорвани среди при сложни климатични условия, както и на борда на кораби. Производителите искат да му прикачат и капсула, с която дронът да пренася 450 кг полезен товар на разстояние от 500 км.

Тези самолети не са само първокласни платформи за наблюдение, разузнаване и предаване на данни. Те могат да пренасят специализирани товари на бойното поле, без персоналът да се излага на опасност. Вече е решено дронът да може да носи на борда си и капсула за водене на електронна война, както и радар с голям обсег, така че дронът да събира разузнавателна информация в предконфликтния период, а впоследствие и да подпомага насочването и управлението на огъня на големи разстояния при бойни операции. Сред многото възможни нови мисии на „Сив орел“ е и т. нар. „оспорвана логистика“. Представете си, обясняват инженерите, че армейски отряд се бие някъде напред на силно оспорвана територия или буквално на малък остров в океана, който е част от голям и сложен конфликт. Тогава само „Сив орел“ може да излети от базата с товар от боеприпаси, храна и вода за бойците и да се приземи безопасно на прав участък на плажа и кварталното футболно игрище. Разбира се, след като е огледал района от въздуха. След което пуска товара си и излита обратно. Конструкторите на „Сив орел“ твърдят, че това не е научна фантастика, а способности, които скоро ще бъдат постигнати.

Новата украинска щурмова пушка стреля с различни боеприпаси

Новата украинска щурмова пушка е наследник на легендарната американска пушка М16/М4. Пушката е разработена съвместно от една американска и една украинска компания. Тя стреля с различни боеприпаси. Предназначена е главно за силите за специални операции и гранични войски.

M4

Специфичният украински модел,  наречен M4-WAC47, е направен така, че да може да стреля с патроните на автомата „Калашников“ 7, 62х39 мм, щурмовите пушки AKM и ръчните картечници RPK, които все още са на въоръжение в украинската армия.

В НАТО стандартът за патроните е 5,56×45 мм. Основният вариант на украинската пушка има цев, дълга 400 мм, пълнителят побира 30 патрона 7,62×39 мм. Има обхват на точност 800 м и произвежда 850 изстр./мин. Пушката тежи 3, 4 кг. Има прибиращ се приклад, оптичен мерник, лазерен маркер за целта, предна ръкохватка и 40-мм гранатомет под цевта. При това не са необходими повече от 20 сек, за да се превърне  M4-WAC47 в стандартна щурмова пушка на НАТО със смяна на цевта без никакви инструменти.

Верижни подводници по дъното на морето

Военноморските сили на САЩ през миналата година възкресиха една стара технология за изработка на верижни подводници от времето на Втората световна война. Реализираха я на модерно ниво на автоматизация, надеждност и гъвкавост. Така се появи верижната подводница „Байонет 350“. Тези подводни дронове се наричат още „краулери“, защото пълзят по морското дъно и извършват най-различни дейности, включително и атаки срещу вражески кораби.

Серията „Байонет“ се предлага в три варианта – 150, 250 и 350. Цифрите показват теглото на полезния товар, който верижните подводни системи могат да носят.

„Байонет 350“ има габарити 1, 5х 1, 8 х 0, 3 м. Тежи 272 кг и може да достигне дълбочина до 100 м. Има обхват до 40 км при скорост 1, 8 км/ч и 64 км, ако се движи по-бавно. Носи до 159 кг полезен товар.  Това са роботи, действащи на брега и в морето. Използват се за откриване и разчистване на мини, откриване на вражески водолази, обезвреждане на боеприпаси, предаване на данни или за обучение. На място издържат до 100 дни. Имат три режима на работа – автономен, привързан или радиочестотна връзка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани