Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воини мерят сили в крос, стрелба и хвърляне на граната

[post-views]
Воини мерят сили в крос, стрелба и хвърляне на граната

Трибоят, както и състезанието за най-добър снайперски тим бяха посветени на Празника на Българската армия.

Крос, стрелба и хвърляне на граната бяха дисциплините от военния трибой между отбори от формированията на 61-ва Стрямска механизирана бригада, който се разигра на учебен център „Тюлбето” край Казанлък. Надпреварата и съпътстващото я състезание за най-добър снайперски тим бяха

посветени на Деня на храбростта

и празника на Българската армия – 6 май, като са и част от спортния календар на бригадата.

На учебния център всъщност мери сили военно-спортният елит на войската, тъй като за миналата година бригадата е на първо място в Сухопътните войски (СВ), а спортният ѝ клуб е първенец сред всичките 31 отбора на Националната военна спортна федерация.

Всеки от отборите включваше по петима военнослужещи – трима мъже и две жени. Трибоят започна с бягане – 8 км за мъжете и 4 км за жените. Последва състезание по стрелба с автомат „Калашников”. Мишените бяха на 200 м. Отборите стреляха от три положения – легнал, от коляно и прав. Последното упражнение от трибоя се състоеше от две части – хвърляне на 600-грамова граната в цел и в далечина. Военнослужещите участваха с много хъс, амбиция и воля в надпреварата, като показаха високи резултати и майсторски постижения в отделните дисциплини.

Този вид състезания за бригадата не са нещо ново, коментира за военните медии заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов. „Имаме си спортен календар –

около десетина състезания през годината

като даваме превес на военноприложните спортове. Всяко състезание и класирането на челните места носят определен брой точки. Накрая на годината се прави общо класиране, което показва кой батальон е заел първо място в спортната дейност на бригадата”, заяви той. По думите му участието в тези състезания спомага за повишаването на подготовката на военнослужещите и по този начин косвено им носи предимства в службата. „Защото един военнослужещ, колкото по-добре е подготвен, колкото по-добре си изпълнява задълженията, има по-голям шанс да мине в друга категория, да му бъде по-висока атестацията и това да е по-добре за развитието му. Сегашната надпревара е едно от състезанията, които значително повишават квалификацията на тези, които участват. Тук имаме стрелба от три положения – от прав, от коляно и от легнал, имаме хвърляне на граната в цел и в далечина, имаме бягане 8 км за мъжете и 4 км за жените. Всичко това се изпълнява комплексно за един ден, като се изискват добра подготовка, доста усилия и способности от участващите военнослужещи”, обясни полковник Костадинов. Той посочи, че в бригадата има голям интерес към състезанията. „Когато има замесено състезателно начало, винаги

всеки гледа да даде повече от себе си

да се класира по-напред, да представи формированието си. И от друга страна – след това цяла година до следващите състезания вървят майтапи с другите батальони – кой е по-назад, кой по-напред”, обясни с усмивка заместник-командирът на бригадата. И допълни, че това пък мотивира тези, които са били по-назад, следващата година да се борят за по-челна позиция.

След края на трибоя полковник Костадинов връчи медалите и купите на най-добре представилите се състезатели – отборно и индивидуално. Той обобщи: „Моята оценка за военнослужещите, които участваха в състезанието, е много висока. Всички положиха много усилия, показаха високо спортно майсторство и много добри навици при боравенето с оръжието и при хвърлянето на ръчна граната. Организацията за провеждането на надпреварата също беше на много добро ниво. Смятам, че се получи едно доста добро състезание”. Полковник Костадинов посочи, че следващото състезание ще е през май и

ще бъде по тактическа стрелба

– така нареченият Т-клас. То ще се състои на учебен център „Анево” между отборите от бригадата. След това пак там ще има и подобно състезание между отборите от СВ, което ще е подготовка за общоармейската надпревара по тази военно-спортна дисциплина.

Победителят:

На тренировки бягаме по 1012 км, за да сме добри на 8 км

На тренировки бягаме по 10–12 км, за да можем по-бързо да избягаме 8-километровия крос на състезанието. Това каза за военните медии ефрейтор Пенчо Пенчев, който спечели индивидуалната надпревара при мъжете в трибоя. Така тренираме всеки ден – стрелба, хвърляне на граната в цел, крос, допълва той. Ефрейторът служи в 61-ва бригада от 2009 г., като от 2019 г. е в щабния батальон. От десетина години участва в състезания.

По време на сегашния трибой надви силната конкуренция с впечатляващи резултати. „Осемте километра крос ги избягах за 33,58 мин. На стрелбата имам 10 попадения, а на гранатата – около 800 точки”, сподели победителят, който завоюва първи места и в класациите – отборното, и отборно – мъже. Според него формулата на успеха на военнослужещите в службата и в състезанията е: „Каквото си набележат за цел, да го следват докрай. Упоритост! Най-вече упоритост”. На второ място след ефрейтор Пенчев се нареди редник Стивън Серафимов от щабния батальон, а на трето – редник Славян Генчев от батальон ISTAR.

Номер едно при жените стана младши сержант Жанета Георгиева, която служи в 61-ва бригада вече 10 години. „Въобще не ни беше трудно – не само на мен, а на участниците в моя отбор. Имахме достатъчно време за подготовка, задачите бяха разпределени на всеки както трябва и всичко се случи”, сподели с усмивка. По думите й за победа се изискват упоритост и състезателят да не се отказва пред трудностите. В подобни състезания участвам, откакто съм в бригадата, нямам пропуск, каза победителката, чиито предпочитания по дисциплините в трибоя се градират така: стрелбата, бягането, гранатата. Според нея най-важна е екипната работа, като се прецени на кого какви са възможностите по пътя към общия успех. В класацията след младши сержант Жанета Георгиева се наредиха старши сержант Теодора Николова от самоходен артилерийски дивизион и редник Теменужка Димитрова от 2-ри механизиран батальон.

Първи в комплексното отборно класиране стана тимът на щабния батальон, следван от отборите на батальон ISTAR и на 2-ри механизиран батальон. „Честно казано, очаквах тези резултати, тъй като отборът ни не за първи път показва това високо ниво. Очаквахме, че ще има малко трудности, но момчетата и момичетата показаха, че могат. Мотивирани са много и тренировките, които правихме две седмици преди състезанието, показват резултатите”, заяви със заслужена гордост старши лейтенант Алекс Александров от щабния батальон. Офицерът е началник на отделение „Логистика” и ръководител на отбора на батальона по военен трибой. Формулата за успеха на военнослужещите от тима според него е ясна: „Сутрин ходят на фитнес, след това бягат по 8 км за тренировка, има хвърляне на граната и задължително – стрелба по мишени, защото е много важно да бъдеш точен”. Много съм доволен от тях и очаквам, че догодина пак ще постигнем същите резултати”, каза ръководителят на отбора победител. Втори в класацията по тимове беше този на батальон ISTAR, а трети – на 2-ри механизиран батальон.

Победител в отборното класиране при мъжете стана щабният батальон, следван от 2-ри механизиран батальон и батальон ISTAR. В отборната класация при жените първенец стана самоходният артилерийски дивизион, следван от батальон ISTAR и щабния батальон.

Стрелба с еърсофт пушки, „Драгунов“ и „Макаров“

Напрегнати изпитания и надпревари, включително по динамична стрелба с разнообразни оръжия имаха участниците в състезанието за най-добър снайперски тим на „Тюлбето”. Отборите бяха съставени от по двама военнослужещи.

Състезанието беше двудневно и включваше седем дисциплини, като първата беше ориентиране на местността по карта. „Отборите имаха дадени точки с координати. Трябваше да ги намерят по карта и да докладват за тяхното местоположение”, каза заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов. Последваха още шест различни упражнения, включително свързани с демонстриране на високо стрелково майсторство – с еърсофт пушки, със снайперска пушка „Драгунов” и с пистолет „Макаров”.

По думите на полковник Костадинов от спортния клуб на бригадата са закупили по 30 еърсофт пушки за войсковите райони в Карлово и Казанлък. Пневматичните оръжия, които стрелят с 6-мм пластмасови топчета, са познати от използването им за развлекателни игри, но вършат отлична работа и за обучение по стрелба на военнослужещите.

Състезанието за снайперистите се разви сред пушеците на учебни димки. С противогази на лицата отборите се впускаха по криволичещото трасе и стреляха с еърсофт пушките по балони, вградени в мишените. След като успяваха да спукат всички балони, заемаха позиция за стрелба със снайперска пушка „Драгунов“. Прицелваха се по т. нар. гонгове и натискаха спусъка. Точните попадения се чуваха звънко и отчетливо.

Последва и последното упражнение за снайперистите – динамичната стрелба с пистолет „Макаров“. Един по един всеки от тях напредваше по обозначеното трасе и стреляше по мишените.

В крайното отборно класиране на снайперската надпревара първото място завоюва тимът на 2-ри механизиран батальон, следван от отборите на батальон ISTAR и на 3-ти механизиран батальон. Индивидуален първенец стана сержант Даниел Табанджов от 2-ри механизиран батальон. Второ място зае редник Мартин Христов от 3-ти механизиран батальон, а трето – младши сержант Николай Иванов от батальон ISTAR.

Състезанието премина на много добро ниво, заяви полковник Костадинов. По думите му състезателните елементи, подбрани от ръководителя на състезанието, са много добри, като някои се правят за първи път. „Организацията беше много добра. Участниците показаха много висока мотивация, много добри способности като снайперисти и целите бяха постигнати“, категоричен беше полковник Костадинов.

По думите му военнослужещите, които са избрали попрището на снайпериста, показват голямо желание за самоусъвършенстване, за повишаване на резултатите си. „Смятам, че много добре се представят и в бъдеще специалността на снайперистите ще бъде още по-привлекателна. В бригадата имаме различен вид снайперски пушки. Някои са доста стари. Имаме и някои по-нови. Но се справяме с това, което имаме“, посочи заместник-командирът на бригадата.

Според него добрият снайперист показва високи резултати независимо с какво оръжие стреля. „Разбира се, ако е по-напреднала технологията, му дава доста по-голяма възможност и повече способности. Говорим не само за снайперската пушка, а също за метеорологични станции, наблюдателни тръби, нощни мерници, дневни мерници“, обясни полковник Костадинов. Той допълни, че акцентът в подготовката на бригадата през следващите месеци ще е върху две занятия на ниво батальон през ноември на полигон „Корен“ – с 2-ри механизиран батальон и със зенитния дивизион.

Снайперистът проучва терена, преди да избере позиция

Когато снайперистът тръгне да изпълнява задача, той първо си уяснява терена, където ще работи, казва старшина Красимир Топалов. Той е главен сержант на разузнавателна рота и помощник-ръководител на състезанието за най-добър снайперски тим. По думите му, освен да проучи терена, снайперистът трябва предварително да си изясни климатичните особености на региона, както и природата – дали е гора, пустиня или скали. На основание на това той си подготвя гили костюма – маскировката, с която да се прикрие идеално на местността, обяснява старшина Топалов.

Той допълва, че снайперистът набелязва предполагаемата си позиция за стрелба и по аероснимки. Мястото трябва да отговаря най-точно на задачата, която ще изпълнява. „Отивайки там, той намира позицията си за стрелба, която е най-добрата за него. Тази позиция трябва да отговаря на определени критерии. Тя не трябва да бъде по-близко от 300 м от целта, която се наблюдава. Желателно е на самата позиция да има и балистична защита. Тоест, ако снайперистът бъде разкрит, ако започне стрелба по него, да има прикритие, което да му позволи да се изтегли. Ако заеме позиция на гола поляна, няма да може да се изтегли и ще бъде унищожен”, заявява старшина Топалов.

Той изтъква и ролята на индивидуалните качества на снайпериста: „Трябва да бъде интелигентен, физически и психически устойчив. Трябва да може да работи под напрежение. Това е добрият снайперист”.

Колкото до дистанцията, на която стрелят снайперистите по време на състезанието, старшина Топалов заявява, че целите са на първоначално неизвестно за участниците разстояние. Но те знаят размерите на т. нар. гонгове, по които ще стрелят, измерват разстоянието до целта и извършват нужните корекции, като си настройват мерния прибор, преди да натиснат спусъка.

По думите на старшината основните показатели за класирането на участниците са точността и времето им. За пета година правим тази надпревара между снайперистите от 61-ва бригада, ориентировъчно все в периода април–май, обяснява той. Стараем се да ъпгрейдваме състезанието, което да е по-интересно, по-динамично, с повече интензивност и изпълнението на задачите да бъде по-трудно за снайперистите, обобщава старшина Топалов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани