Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха паметта на героите от Априлската епопея

[post-views]
Почетоха паметта на героите от Априлската епопея

България отбеляза 148-ата година от избухването на въстанието

Национален митинг-заря в Панагюрище бе кулминацията на честванията на 148-ата година от избухването на Априлското въстание. Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата, съобщи БТА.

Официални гости на церемонията бяха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и министърът на отбраната Атанас Запрянов, народни представители, евродепутати. Министърът на отбраната прие почетния строй на представителните военни подразделения от Четвърти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски. 

В тържественото си слово пред стотици жители и гости на средногорския град Росица Кирова посочи, че „миналото е полезно, защото ни учи не само на онова, което четем и което се е случило назад, а защото в него можем да прочетем бъдещето”. Тя определи Априлското въстание като паметно и преломно събитие, което обръща времето.

Тържествена заря-проверка с участието на Военния духов оркестър и представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, от състава на Сухопътните войски се състоя на площад „20 април” в центъра на гр. Клисура. Командващ на зарята беше заместник-командирът на 3-ти механизиран батальон майор Тихомир Нарлиев. Почетният строй на формированията беше приет от министър-председателя на Република България Димитър Главчев. Той и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов произнесоха слова, посветени на подвига на клисурци и героите от Априлското въстание

В знак на признателност към героите, загинали за свободата на България, бяха положени венци, след което присъстващите официални лица и граждани сведоха глави в едноминутно мълчание. Илюминации озариха небето над Клисура. На ритуала присъстваха още областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, председателят на Военен съд – Пловдив, полковник Асен Шопов, кметът на  Клисура Ботьо Киров, представители на институции, на държавната и местната власт, на военно-патриотични организации, граждани и гости на града.

По повод на гръмването на „Първата пушка“, възвестила избухването на Априлското въстание през 1876 г., на площад „20 април“ в Копривщица се проведе тържествена проверка (заря) с участието на формирования от СКСО. Почетният строй на представителните роти от Специалните сили бе приет от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, а командващ тържествената проверка (заря) бе командирът на 3-та група „Специални сили“ полковник Тодор Даков.

На тържествения ритуал присъстваха кметът на Копривщица Мария Тороманова, кметът на район Люлин на Столична община  Георги Тодоров, командирът на в. ф. 42650 подполковник Иван Дзунов, общински съветници, представители на местната власт, стотици родолюбиви жители и гости на града. Тържествената заря завърши с празнични илюминации. Честванията в Копривщица продължиха с полагане на венци и цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков. Проведе се театрализираният спектакъл „Първата пушка“, който пресъздава събитията, разиграли се на 20 април 1876 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани