Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на ВМС: Ще положим е положим необходимите еобходимите усилия да усвоим силия да усвоим кораба най-скорo

[post-views]
Флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на ВМС: Ще положим е положим необходимите еобходимите усилия да усвоим силия да усвоим кораба най-скорo
  • Какво е чувството, когато сте на палубата на новостроящия се патрулен кораб „Храбри“?
  • Чувството е на гордост, че съвсем наскоро българските ВМС ще приемат в своя строй нов и модерен боен кораб. За да се стигне до тук, бяха положени много усилия от ВМС. Благодарни сме и на нашите партньори от NVL Group – изпълнител на проекта. Предстои този кораб, на чийто борд сме сега, в края на следващата година да вдигне български военноморски флаг. От там нататък ще започне усвояването му от екипажа, който вече е назначен. Всички офицери, старшини и матроси знаят новите си длъжности. Започна тяхната подготовка в рамките на нашите ВМС, а от средата на тази година ще започнат и курсовете, които са предвидени от страна на изпълнителя на договора. Така че ние се готвим и ще положим необходимите усилия да усвоим кораба възможно най-скоро.
  • Можем ли да кажем, че това е исторически момент в летописа на българските ВМС?
  • Да, защото от десетилетия насам за първи път ние получаваме напълно нов, построен в България, боен кораб. Получавали сме спомагателни кораби и катери, но боен кораб – не.
  • Вървят ли по план доставките на въоръжението и техниката за „Храбри“?
  • Да, съгласно договора с NVL Group те са задължени да доставят оборудването, въоръжението и техниката, с които ще бъде наситен корабът. Тези доставки се изпълняват по график, нямаме никакви закъснения. От страна на Министерството на отбраната и на ВМС се оказва съдействие там, където е необходимо.

  • На какъв етап е строителството на втория патрулен кораб?
  • Намираме се в средата на цялата програма съгласно договора, подписан през 2020 г. Вторият кораб „Смели“ трябва да приемем в края на 2026 г. Сега корпусът му се подговя в доковата камера на Корабостроителния и кораборемонтен завод на МТГ „Делфин“. В средата на следващата година очакваме спускането му на вода и по-нататъшното му дострояване.
  • Какви задачи ще изпълняват двата патрулни кораба?
  • С въоръжението и техниката, с които ще разполагат, многофункционалните модулни патрулни кораби ще изпълняват пълния спектър от задачи на патрулните кораби: борба с въздушен, надводен и подводен противник. Те ще могат своевременно да откриват на големи дистанции и да въздействат върху въздушни, подводни и надводни цели. Ще могат да предават в реално време актуална информация за обстановката не само за корабите, но и за авиацията ни. Важна нова способност е възможността за постоянното базиране на вертолет на борда.

  • В каква насока ще продължи модернизацията на ВМС?
  • Народното събрание вече прие инвестиционната програма за модернизацията на Българската армия до 2032 г. В нея присъстват проекти по придобиването на брегови противокорабни ракетни комплекси, на противоминни кораби. Вече са започнали дейността по подготовката на необходимата документация и проучването на финансовата рамка на тези проекти. В момента върви модернизацията на системата за наблюдение и контрол на корабоплаването. По този проект се надяваме към края на годината да имаме конкретни резултати със започването на експлоатацията на новопридобитата техника и интегрирането на цялата система. В ход са проекти за придобиването на въздушни и подводни безпилотни апарати, както и на специализирани катери и лодки за изпълнение основно на хидрографски и водолазни задачи.

  • Какво ще включва предстоящият ремонт на Военноморска база Варна?
  • Той е особено важен във връзка с придобиването на новите патрулни кораби, но и не само това, разбира се. На практика такъв ремонт на базата не е извършван от времето на построяването на различните съоръжения. Крайно време е да се извърши удълбочаване на акваторията на базата, да се ремонтират пирсовете и кейовите стени, електрозахранването, водопроводите, спомагателните системи, които обслужват корабите по време на престоя им тук. Този проект също е в напреднал стадий, предстои конкретното му финансиране, сключването на договорите със съответните изпълнители. Целта ни е да свършим всичко това до втората половина на следващата година, за да можем да базираме новопридобитите кораби.

  • Кога да очакваме първите действия на Противоминната група в Черно море?
  • Групата се сформира по инициатива на България, Румъния и Турция. Вече е приет Меморандум за разбирателство между трите държави. Той има политически характер и показва решителността и на трите държави да осигурят безопасността на корабоплаването във връзка с опасността от дрейфащи мини в Черно море. От тук нататък предстоят срещи на работно ниво за съгласуването на документите, които ще регламентират организацията на противоминната група. Предстои среща на командващите ВМС на трите държави, които трябва да подпишат тези документи. От там нататък започва съгласно Меморандума поетапното активиране на групата. Предвидено е командването й да бъде на ротационен принцип между трите държави. Всяка една от тях ще има възможност да я активира два пъти по времето, когато е поела командването й. Ще се изпълняват задачи предимно по наблюдение и при откриване на дрейфащи мини – съответно ще бъдат унищожавани.

Капитан ІІ ранг Николай Викторов, командир на „Храбри“:

Гордея се, че съм избран за първи командир на „Храбри“. Да, факт е, че съм трето поколение командир на кораб в българските ВМС, но това не ми дава никакви привилегии. Чест за мен е да вървя по стъпките на дядо ми и на баща ми. И огромна отговорност, защото неминуемо един ден ще бъде направено сравнение с това, което съм постигнал аз и какво са постигнали те. Нашият екипаж е напълно окомплектуван от декември миналата година. Обучението на офицерите, старшините и матросите започна. Приемането на нов боен кораб е продължителен процес. Първите курсове са по повишаване на езиковата култура (английски език), по различните системи и механизми, с които се насища понастоящем корабът. През втората половина на тази година има предвидени съгласно договора с NVL Group курсове по бойните системи и въоръжението. Част от тези курсове ще бъдат на борда на кораба, а друга част – в специализирани съоръжения на производителите на тези системи и въоръжение. Видяхте ме сред екипажа на фрегатата „Дръзки“ по време на учението на румънските ВМС „Сий Шийлд 2024“. Моята задача там бе опознаването в детайли на корабната организация на „Дръзки“, която е най-близка до тази, която ще бъде на „Храбри“. Благодарен съм на колегите за проявената от тях отзивчивост и готовността за съдействие. След влизането в строя „Храбри“ ще може да участва в целия спектър на морските операции. При проектирането му са отчетени най-новите тенденции в развитието на този клас бойни кораби в световен мащаб.

Главен старшина Велислав Иванов – старши специалист ІІ степен, свързочник

Радвам се, че съм член на екипажа на „Храбри“, който отваря нова страница в нашата военноморска история. Моите отговорности ще са свързани с комуникациите на кораба. До момента съм завършил редица курсове, които според мен са на много високо равнище. Например ръководител на последния ни курс бе проф. д-р Чавдар Александров – изключително ерудирана личност, който ни даде много полезни знания и ценни съвети.

Матрос Димитър Димитров – младши техник по поддръжка и ремонт на комуникационни и информационни системи

С нетърпение очаквам „Храбри“ да влезе в строя и да започнем службата си в реални условия. Модернизацията тук е впечатляваща. С моите колеги сега преминаваме различни езикови и специализирани курсове. Това става във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, а на по-късен етап – и в чужбина. Тази подготовка ни вдъхва и самочувствието, че ще бъдем първите във Флота с такива специалности и че ще служим на най-ново оборудване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани