Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел няма „надежден план“ за опазването на цивилните в Рафах, заяви Блинкън

[post-views]
Израел няма „надежден план“ за опазването на цивилните в Рафах, заяви Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението за спиране на доставката на 3500 бомби за Израел заради притесненията, че те може да се използват срещу град Рафах в Газа. Той заяви, че Израел няма „надежден план“, за да защити  1,4 млн. цивилни, потърсили убежище в града, съобщи Ройтерс.

Говорейки в ефира на Ей Би Си Нюз Блинкън заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън остава готов да помогне на Израел да се защитава и пратката от 3500 бомби с тегло 907 и 227 килограма е единственият пакет американско въоръжение, който се задържа.

Според него това може да се промени, ако Израел започне пълномащабна атака срещу Рафах, както Израел казва, че планира, за да премахне от него бойците от екстремистката групировка „Хамас“.

Байдън предупреди Израел, че ако „започне тази голяма военна операция в Рафах, то няма да поддържаме и предоставяме определени системи за въпросната операция“, заяви Блинкън.

„Имаме реални притеснения за начина, по който ще ги използват“, допълни той. Според него Израел трябва „да има ясен, надежден план за защитата на цивилните, какъвто досега не сме видели“.

В град Рафах се намират около 1,4 млн. палестинци, много от които избягали там от боевете и израелските бомбардировки в други части в Газа, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани