Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на правосъдието на Северна Македония: Незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска невалидна

[post-views]
Министърът на правосъдието на Северна Македония: Незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска невалидна

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога написа във Фейсбук профила си, че „незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна“.

Реакцията на Лога идва след като произнасяйки клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в длъжност като президент на Република Северна Македония, тя не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония.

Според Лога това, което трябва да се случи е „или повторение на процедурата, или длъжността президент на държавата трябва да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента), като изпълняващ функцията“ на президент.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска, Министерството на външните работи на Гърция определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор, а Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Република Северна Македония да спазва Преспанския договор.

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села, а веднага след клетвата от ДСИ заявиха, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е създала криза с Гърция.

Биляна Ванковска, която също участва в президентските избори, като кандидат на Левица написа във Фейсбук профила си че е хубаво, че Гордана Силяновска не е споменала Северна в клетвата си, но „ако е герой, ще прати нота за прекратяване (на договора) в Атина“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани