Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът между две войни: Говори Министърът на въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти

[post-views]
Светът между две войни: Говори Министърът на въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти

Специално интервю за NOVA

Ще натисне ли Русия червеното копче след като Москва разположи тактическо ядрено оръжие по границата си с Украйна? И сипа ли допълнително бензин в огъня Великобритания с изказването на външния министър Дейвид Камерън, че Украйна може да ползва дареното оръжие по цели в Русия? В специално интервю за „На фокус“ пред Евгени Генчев говори министърът на въоръжените сили на Обединеното Кралство Лео Дохърти.

Здравейте, г-н Дохърти! Каква е причината за посещението Ви в България?

ЛД: Дошъл съм за срещи с представители на Вашите държавни власти, министъра на отбраната, началника на отбраната, на които да обсъдим много стабилните отношения между България и Обединеното кралство, и многобройните възможности, които имаме заедно да разширим и укрепим тези изключително важни отношения.

Да започнем с първата тема – войната в Украйна. Две години след началото й, колко дълго смятате, че Украйна ще успее да устои?

ЛД: Мисля, че Украйна ще продължи да се бори за суверенитета и свободата си толкова дълго, колкото е необходимо. Отчитаме, че това ще бъде много продължителна борба. Поради тази причина нашият ангажимент е траен, няма да го прекратим, ще продължи дотогава, докогато е необходимо. За да сме сигурни, че Украйна ще успее. И сме ориентирали политиката си в съответствие с него. Тази година ще увеличим финансовия си принос за украинската армия с половин милиард лири стерлинги, с което подкрепата ни ще достигне рекордно равнище. И ще продължим да го правим дотогава, докогато е необходимо. Докогато Украйна постигне успех. Наясно сме, че борбата ще продължи много дълго.

Как гледат на това британците, оценяват ли го?

ЛД: Да. Британският народ подкрепя политиката ни. Няма разделение сред британското общество или британските политици. Всички партии са обединени около общата ни политика на безрезервна помощ за Украйна. И това ни даде увереността да бъдем една от първите страни, които предоставиха военна помощ на Украйна. Консенсусът в Обединеното кралство е наистина забележителен, относно справедливостта и необходимостта от подкрепата ни за Украйна. Британците я разглеждат като еднозначно вярно решение – Украйна беше нападната, окупирани са нейни територии, и затова военният отговор на Украйна за освобождаване на своите територии и за възстановяване на суверенитета си е справедлив. Затова подкрепата, която оказваме на Украйна, се ползва с всеобщо одобрение.

В отговор на въпрос в британския парламент, вие говорихте за загубите, претърпени от руската армия. Може ли да споделите тази информация и пред нашите зрители?

ЛД: Да, разбира се. Оценките са за десетки, стотици хиляди жертви, което говори за огромната цена, изразена в човешки животи, която е трябвало да бъде платена от руските въоръжени сили… Вероятно около 400 хиляди души. Това говори за огромното бреме, което президентът Путин стоварва върху руския народ. Той води тази война без оглед на безопасността и благосъстоянието на руския народ, като жертва човешки животи – живота на военнослужещи. Тя се отразява на Украйна, но и на самата Русия. Това е трагична загуба както на жива сила, така и на финансов ресурс. Мащабът на тази загуба показва безхаберието на Путин за руския народ.

А каква загуба на въоръжения е претърпяла Русия?

ЛД: Десетки хиляди от всякакъв вид. Хиляди танкове и бойни машини за пехотата. Руската военна машина трябва да се справя с огромно бреме. Когато започна войната, Путин се надяваше да завладее Украйна за няколко дни. Блицкриг, да. Но не стана така, благодарение на героизма на украинците. Повече от две години по-късно руснаците бяха принудени да преминат към позиционни бойни действия – което не е новост за тях, а героизмът и военните постижения на украинците са наистина забележителни.

А какви са загубите за Украйна?

ЛД: Това е въпрос за украинското правителство. Но е ясно, че са значителни. Не бива да подценяваме човешката цена, която Украйна трябва да плати. Те се сражават много смело и според мен фактът, че те са понесли значителни загуби, но не са загубили бойният си дух, сочи, че те ще успеят. Защото имат превес в морален аспект, моралът им е невероятно висок и решимостта им да продължат да се сражават.

Господин Дейвид Камерън каза, че украинците могат да използват британски оръжия на руска територия. Колко опасен е такъв сценарий?

ЛД: Даряваме оръжия на Украйна за самоотбрана. Как се използват те зависи от украинците. Но за нас в този случай няма никакво съмнение от морална гледна точка – териториите им са обект на инвазия и те защитават своята териториална цялост. А колкото до въпроса как ще бъдат използвани тези оръжия – ние нямаме никакво съмнение – в морален, военен и практически план, че ще го направят правилно.

А ако ги насочат към руски територии?

ЛД: Въпрос на оперативно решение е как ще използват тези оръжия, но разбира се, по наша преценка те имат абсолютното право на самоотбрана.

Но чухте отговора на Москва – те заявиха, че ги разглежда като военни цели в и извън Украйна. Какво мислите, това заплаха ли е?

ЛД: Разбира се, че е заплаха. Правилният отговор на Русия би бил да деескалира конфликта, да изтегли силите си от Украйна и да прекрати безразборните си престъпни удари особено върху украинската инфраструктура, които струват страшно много на благосъстоянието на украинците вътре в Украйна. Ние отчитаме и сме свикнали на такива заплахи. Кремълската реторика ескалира от началото на тази война цели да разколебае решителната ни подкрепа за способностите за самозащита на нашите украински приятели.

И нещо друго – Русия обяви ядрени учения близо до границата с Украйна. Колко близо сме до една ядрена атака?

ЛД: Не мисля, че това е вероятно да се случи. Очевидно е, че се използват всякакви средства в опитите да се разколебаят държавите в подкрепата им за Украйна. Но няма да има такъв ефект. Ние – като една от водещите страни, оказващи подкрепа за Украйна, ще продължим подкрепата си по един много решителен начин.

Но мислите ли, че ще използват ядрени оръжия?

ЛД: Не, според мен не. Това е нарочно. Нещо като упражнение по стратегическа комуникация. За сплашване на държавите, които се опитват да помагат на Украйна. Но нашата решимост ще остане непоклатима.

Преди почти 20 години издадохте книга „Пустинята на смъртта“.

ЛД: Да.

Какво заглавие бихте дал на войната, която Русия започна в Украйна?

ЛД: Много интересен въпрос! Според мен нещо за триумфа на украинците при ответния им удар. Ако погледнете как украинците защитават родината си въпреки неимоверните трудности, по такъв всеотдаен и решителен начин – това е триумф на надеждата.Това би било подходящо. „Триумф на надеждата“. Триумфът на украинците да спрат руската военна машина, да защитават Киев и да удържат Харков, и да продължават да защитават родината си толкова време въпреки всички неблагоприятни за тях обстоятелства за мен представлява една забележителна победа. И затова ние изпитваме гордост да продължаваме да им оказваме подкрепа.

А какво мислите за подкрепата, която България оказва на Украйна?

ЛД: Тя заслужава похвала. Днес проведох разговори с министри от Вашето правителство за огромната подкрепа, оказвана от България. Тя е много важна. Знам, че украинците са много благодарни за предоставената от българската държава военна експертна помощ и ангажимента за така необходимата военна техника.

Войната в Близкия изток. Съществува ли риск от по-нататъшна ескалация?

ЛД: Разбира се, през последните седмици сме свидетели, че радикалните сили в целия регион са взаимосвързани. Регионалната картина е много широка. Ако погледнем как войната срещу терористите от „Хамас” в Газа е свързана с отношението и действията на Иран, и ситуацията в Червено море. Всичко е взаимосвързано. Разбира се, съществува риск от ескалация, но полагаме усилия за деескалиране, настояваме за спазване на международното право. Предприехме военни действия в Червено море за гарантиране международната търговия да продължава безпрепятствено. И според нас нашите действия за стабилизация ще деескалират ситуацията. Да се надяваме!

САЩ прекъсна доставките на оръжие за Израел, знаете.

ЛД: Да.

Колко оръжие доставя Обединеното кралство?

ЛД: Поддържаме много важни отношения с Израел в областта на отбраната, с които се гордеем. Имаме много, много строг режим за износа на оръжия. Така че за всеки износ на оръжия прилагаме много строги условия. Но Израел е наш много ценен партньор. И израелците се защитават от една будеща голямо възмущение терористична атака от миналата година. Разбира се, винаги им обръщаме внимание, че човешкият живот трябва да бъде опазван, наред с необходимостта да се защити националният им суверенитет и сигурността на народа им.

Да, но тази подкрепа безусловна ли е?

ЛД: Нищо не е безусловно. Но съюзът ни с Израел има дълбоки корени и е траен, а това ни позволява да можем да им обърнем внимание, че трябва да защитават живота на цивилните в процеса на унищожаване на терористичните мрежи в Газа.

В британските медии се появиха български имена, свързани с два големи скандала – шпионски и за кражба на помощи. Какво мислите Вие?

ЛД: Карате ме да коментирам по въпрос, свързан със сигурността, което не бих направил. Но бих казал, че ще предприемем всички мерки националната ни сигурност да бъде защитена.

Въпросът ми беше дали имиджът на България в Обединеното кралство е пострадал.

ЛД: Мисля, че имиджът на България в Обединеното кралство е много стабилен и здрав. Имаме голяма диаспора – мисля от почти 400 000 българи в Обединеното кралство. Те са много активни и успели членове на нашето общество. Те са израз на много важния човешки компонент на нашите двустранни отношения – между Обединеното кралство и България. И ние сме много горди за това. Все повече британци идват в България на почивка – както лятото, така и зимата. И особено заради това британците гледат много, много положително на прекрасната Ви страна.

Благодаря Ви.

ЛД: Огромно удоволствие беше за мен. Благодаря Ви.

Целия разговор гледайте ТУК https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=5732ebc04c

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани