Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швейцария спечели „Евровизия“

[post-views]
Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на „Евровизия“. Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента „Кодът“. 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. „Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света“, заяви той при получаването на наградата.

За Швейцария настоящото първо място е трета победа на страната в музикалния конкурс след триумфа на първата победителка в надпреварата Лис Ася през 1956 г. и след това на Селин Дион през 1988 г.

Конкурсът включваше 37 държави, като Хърватия остана на второ място с песента „Рим Тим Таги Дим“ на Бейби Лазаня, а на трета позиция е Украйна с песента „Тереза и Мария“.

Цялата седмица на „Евровизия“ беше белязана от протести в Малмьо срещу участието на израелски участник в конкурса по време на конфликта в Газа. В крайна сметка Израел достигна пето място на финала благодарение на гласовете на публиката и въпреки малкото точки, дадени по-рано от журито.

Самият финал на песенния конкурс също се проведе на фона на протести срещу войната в Газа. Полицията потвърди, че е използвала сълзотворен газ спрямо над 100 демонстранти, които се бяха събрали пред концертната зала преди и по време на големия финал, вееха знамена и скандираха „Освободете Палестина“.

А точно преди финалната конкурсна вечер представителят на Нидерландия беше дисквалифициран след инцидент зад кулисите и обвинения за неуместно поведение.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани