Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Забраната на износа на британско оръжие за Израел ще засили „Хамас“, заяви Дейвид Камерън

[post-views]
Британската система за износ на оръжия за Израел е различна от американската, каза Дейвид Камерън

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви днес, че спирането на продажбите на британско оръжие на Израел, ако той проведе сухопътно настъпление срещу град Рафах в ивицата Газа, ще засили палестинската екстремистка групировка „Хамас“, предаде Ройтерс.

Израел нареди вчера на палестинците да се евакуират от южния град в анклава, което се приема като знак за напредване на подготовката за сухопътна операция, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън заплаши, че в такъв случай ще забрани доставката на оръжие за Израел.

Камерън заяви, че не подкрепя операция в Рафах при отсъствие на план за защита на стотиците хиляди цивилни, които се укриват в града.

Същевременно той допълни, че Великобритания е „на коренно различна позиция“ в сравнение с тази на САЩ по отношение на оръжейните доставки за Израел. Той отбеляза, че по-малко от един процент от израелското въоръжение идва от Обединеното кралство и то вече се контролира от строга система за лицензи.

„Ако решим, можем да отправим подобно политическо послание и да кажем, че ще предприемем тази политическа мярка“, заяви Камерън в ефира на Би Би Си. „Последният път, когато бях призован да направя това, няколко дни по-късно Иран нанесе брутална атака срещу Израел, включваща 140 крилати ракети“, припомни той.

Според външния министър „по-добро решение“ ще бъде контролиращият Газа „Хамас“, да приеме споразумение за израелските заложници.

„Хамас“ ще бъде засилен, споразумението за заложниците ще стане по-малко вероятно, ако просто обявим днес, че ще променим метода си на действие спрямо износа на оръжие, вместо да преминем през внимателен процес“, заяви Камерън.

„Хамас“ атакува Южен Израел на 7 октомври, изби близо 1200 души и взе за заложници над 250 според израелските изчисления. Военната реакция на Израел в Газа доведе до смъртта на близо 35 хил. палестинци, според здравното министерство на анклава.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани