Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гръцкото външно министерство обвини новия президент на Северна Македония в открито нарушаване на Преспанския договор

[post-views]
Гръцкото външно министерство обвини новия президент на Северна Македония в открито нарушаване на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА.

„Този акт нарушава явно Преспанския договор, но и конституцията на съседната страна, която беше хармонизирана с международните ѝ ангажименти“, се подчертава в изявлението на външното министерство на Гърция.

„Гръцкото правителство, въпреки възраженията, които изрази като опозиция при ратификацията на договора, го зачита като ратифициран международен договор, който има предимство пред всяка друга разпоредба на закона“, се отбелязва в съобщението.

Министерството на външните работи в Атина подчертава, че „Гърция в този смисъл заявява категорично, че по-нататъшният напредък в двустранните ѝ отношения със Северна Македония, както и европейският път на последната, зависят от пълното прилагане на Преспанския договор и главно от употребата на конституционното наименование на страната“.

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „Република Северна Македония“, а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.

По-рано днес и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предупреждение към Република Северна Македония, че трябва да се придържа към сключените международни споразумения, включително Преспанския договор с Гърция, като условие за успешното присъединяване към ЕС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани