Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел води битка за съществуването си с „чудовищата“ от „Хамас“, заяви Нетаняху

[post-views]
Израел води битка за съществуването си с "чудовищата" от "Хамас", заяви Нетаняху

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви днес по време на едно от събитията по случай вчерашния израелски ден в памет на падналите във войните и на жертвите на тероризма, че войната в ивицата Газа е битка за съществуването на неговата държава, предаде ДПА.

„Въпросът в тази война е или ние – Израел, или те – чудовищата от „Хамас“, каза Нетаняху на церемонията по възпоменание на Планината на Херцел (Хар Хазикарон), националния мемориално-гробищен парк на Израел. 

„Или съществуване, свобода, сигурност и благоденствие, или заличаване, кръвопролитие, изнасилване и подчинение“, добави премиерът. Седем месеца след безпрецедентната атака на радикалната палестинска групировка „Хамас“ срещу израелска територия на 7 октомври миналата година и яростния военен отговор на Израел с настъпление в ивицата Газа Нетаняху се зарече, че Израел е „решен да спечели тази битка“ и че врагът „ще продължи да плаща висока цена за своите злодеяния“.

Израелският премиер добави, че победа над „Хамас“ ще означава връщане у дома на всички израелски заложници, държани от ислямисткото движение. Една такава победа ще гарантира „нашето съществуване и нашето бъдеще“, добави той. 

Войната в Газа ще определи съдбите на израелците за десетилетия напред, каза на свой ред днес министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, цитиран от ДПА.

„Това е война без варианти“, заяви Галант в своята реч по случая деня на възпоменанието. „Това е война, която ще продължи, докато не си върнем заложниците, докато не сринем управлението на „Хамас“ и арсенала му и не дадем на Държавата Израел отново благоденствие и съзидателност, за да се върнат усмивките на лицата на нейните граждани“, заяви министърът на отбраната.

При изненадващата кръвопролитна атака на „Хамас“ на 7 октомври бяха убити около 1200 израелци, повечето от които цивилни, а 250 души бяха отведени като заложници от ислямистите в ивицата Газа според данни на Израел. По информация на здравното министерство на „Хамас“ загиналите палестинци при ответната израелска офанзива в Газа са вече около 35 000.

Галант каза, че една от главните задачи на израелската армия е да направи така, че онези близо 250 000 израелци, които се изселиха от райони до границите с Газа и с Ливан заради сраженията с „Хамас“ и размяната на огън с ливанската шиитска групировка „Хизбула“, да се завърнат по домовете си. 

Според министерството на отбраната на Израел от 1860 година (когато първите израелски заселници на Земята на Израел излизат отвъд стените на Йерусалим и основават първите еврейски селища – бел. ред.) във въоръжени конфликти са били убити над 25 000 израелски войници, отбелязва ДПА. От 7 октомври насам смъртта си са намерили над 700 души от израелските сили за сигурност, сред които 620 военнослужещи, пояснява израелското военно министерство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани