Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шведският премиер приема лидерите на Германия и северните страни за задълбочаване на сътрудничеството на фона на заплахата от Русия

[post-views]
Улф Кристершон

Шведският премиер Улф Кристершон заяви, че сътрудничеството между северните и балтийските страни в момента е „по-дълбоко, отколкото когато и да било досега“, което се дължи на нарастващите заплахи за сигурността от страна на Русия след нахлуването ѝ в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Кристершон е домакин на среща с германския канцлер Олаф Шолц и премиерите на северните страни в Стокхолм. В същото време тримата балтийски министър-председатели, които се срещат в столицата на Литва, Вилнюс, заявиха, че заплахите от страна на Москва няма да ги разубедят да подкрепят Украйна.

„Отдавна ценим нашите съседи, но в същото време подценяваме значението на конкретното, оперативно сътрудничество“, пише Кристершон в статия в шведското делово издание „Дагенс индустри“.

„Ако искате да си сътрудничите добре, трябва да се срещате, да се опознавате и да търсите по-широки общи съюзи – както в НАТО, така и в ЕС“, пише Кристершон.

Швеция се присъедини към военния алианс през март, а Финландия – през април 2023 г. Балтийско море сега е почти отвсякъде заобиколено от държави от НАТО, което укрепва позициите на алианса в стратегически важния регион.

Шведският премиер заяви, че в последните седмици е провел редица срещи с регионалните си колеги и е „обсъдил въпроси, които са важни както за тях, така и за Швеция: отбрана, горско стопанство, климат, миграция, престъпност и заплахите за сигурността от страна на Русия“.

Кристершон заяви, че политиката на сигурност и предстоящата среща на върха на НАТО през юли във Вашингтон ще бъдат на първо място в дневния ред на срещата с Шолц и премиерите на Дания, Норвегия, Финландия и Исландия.

Във Вилнюс премиерът на Литва Ингрида Шимоните прие колегите си от Естония Кая Калас и Латвия Евика Силиня за среща на Балтийския съвет на министрите.

Калас заяви, че „Русия е засилила и необяванета война срещу всички европейски държави. Тя иска наистина да стресне и изплаши свободния свят, за да ни разубеди да не помагаме на Украйна“.

„Не трябва да се страхуваме“, добави тя.

„Русия трябва да загуби войната в името на Украйна, европейската сигурност и световния ред“, заяви Силиня.

„Не трябва да забравяме, че живеем във военно време в Европа. Това е война, която тревожи обществата в Европа. И тази война се разраства тук, точно до нас“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани