Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкън заяви, че американската военна помощ е на път за Украйна и „коренно ще промени ситуацията“ на бойното поле

[post-views]
Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че американската военна помощ, която е на път за Украйна, „коренно ще промени ситуацията“ на бойното поле, предаде Асошиейтед прес. Агенцията уточнява, че американският първи дипломат днес бе на необявено посещение в Киев, за да успокои Украйна, изправена пред нова мащабна руска офанзива.

При все по-интензивните атаки по североизточната граница на Украйна през последните дни руските войски са завзели около 100-125 кв. км територия, която включва най-малко седем села, съобщиха анализатори, цитирайки източници с открит достъп. Въпреки че повечето от тези села вече бяха обезлюдени, още хиляди цивилни напуснаха района, бягайки от боевете.

Анализаторите определят настоящата ситуация като една от най-опасните за Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г., а украинският президент Володимир Зеленски поиска днес повече системи за противовъздушна отбрана за защита на цивилното население от руския обстрел в североизточната част на страната.

„Знаем, че това е труден момент“, заяви Блинкън в украинската столица, където се срещна със Зеленски. Той добави обаче, че американската военна помощ „коренно ще промени ситуацията на бойното поле“.

Американският държавен секретар посещава Украйна по-малко от месец след като Конгресът одобри дълго отлагания пакет за военна помощ, с който се отпускат 60 милиарда долара военна помощ за Украйна, голяма част от които ще отидат за попълване на силния недостиг от артилерийски системи и системи за противовъздушна отбрана на Киев, посочва АП.

Част от тези средства „вече са на път“, каза Блинкън. Друга част вече е пристигнала в Украйна.

Зеленски благодари на Блинкън за помощта, но добави, че е необходима още помощ, включително две системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, които са спешно необходими за защитата на Харков.

„Хората са подложени на атаки: цивилни, войници, всички. Те са под ударите на руските ракети“, каза той.

Артилерия, ракети-прехващачи за противовъздушна отбрана и балистични ракети с голям обсег вече са доставени, някои от тях вече са на фронтовата линия, съобщи високопоставен американски служител, пътуващ с държавния секретар в нощния влак от Полша, който говори с журналисти при условие да запази анонимност.

Целта на Блинкън при това четвърто негово пътуване до Киев, откакто руските войски започнаха инвазията си, е да подчертае ангажимента на правителството на американския президент Джо Байдън към отбраната и дългосрочната сигурност на Украйна, заявиха американски служители. Те отбелязаха, че откакто Байдън подписа пакета за помощ в края на миналия месец, САЩ вече са обявили 1,4 млрд. долара краткосрочна военна помощ и 6 млрд. долара дългосрочна помощ за Киев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани